Waarop letten tijdens de jaarlijkse dakinspectie?
08-12-2014
Veiligheid op de werf: de werfinrichting bij dakwerken
20-12-2014

Na het groendak is er nu ook het groentedak. Planten en bloemen op je dak maken plaats voor een echte moestuin. Ideaal voor wie geen tuin heeft, maar toch wil genieten van eigen kweek. Met onze tips haal je in een mum van tijd je eerste oogst binnen.

Urban roof farming komt, hoe kan het ook anders, overgewaaid uit de Verenigde Staten. De ‘skyscrapers’ daar krijgen er steevast een moestuintje op het dak. Een schitterend idee dat ook in onze contreien aan een opmars bezig is. Mensen willen, ongeacht van hun woonplaats, opnieuw het contact met de natuur herstellen. En hoe dat beter te doen dan met een moestuin op je dak?

Wat heb je nodig voor een moestuin op je dak?

Om te beginnen een plat dak waar je een dikke substraatlaag kan op aanbrengen. Substraat is een samenstelling van een poreus gesteente (zoals kleikorrels, lava, perlite of puimsteen) dat wordt vermengd met compost, humus, kokos of veen.

De dikte van de laag is afhankelijk van de beplanting. Kruiden en veldsla, bijvoorbeeld, hebben voldoende aan 10 cm, slakroppen doen het beter bij 15 cm en voor worteltjes, bessenstruiken en bomen is een substraatlaag van 50 cm noodzakelijk. Ga dus eerst na hoe hoog de opstanden van je dak zijn.

Wat met de draagkracht van je plat dak?

Zoek ook op voorhand uit of je plat dak de massa wel kan dragen. Hou er rekening mee dat een moestuin op je dak tussen de 150 en 600 kg/m² kan wegen. Contacteer bij twijfel een architect of dakspecialist.

Een moestuin in bakken: een goed alternatief

Hou je het liever wat kleinschaliger? Kies dan voor een moestuin in bakken. Geef je gewassen een mooi plekje in de zon en geniet binnen de kortste keren van verse groenten van eigen kweek.