In de woningbouw worden platte daken soms nogal stiefmoederlijk behandeld. Maar is het wel terecht dat de voorkeur wordt gegeven aan hellende daken? Een plat dak levert namelijk enkele duidelijke voordelen op ten opzichte van een hellend dak. We zetten de belangrijkste troeven van platte daken op een rijtje.
Een zolderruimte onder een hellend dak kan best nog dienen als logeer- of hobbykamer, maar zelden is het écht een kwalitatieve leefruimte. Onder een plat dak kun je daarentegen eender welke kamer inrichten, zonder rekening te moeten houden met schuine wanden en dergelijke meer. Bij renovaties van woningen met een hellend dak zie je dan ook almaar vaker dat hellende daken worden weggewerkt.
Fabrikanten van dakpannen benadrukken dat hun producten minder onderhoud vergen dan een plat dak. Toch is de realiteit wat genuanceerder. Beide daktypes vergen namelijk onderhoud. Bij een hellend dak moet je de dakgoten en regenpijpen uitkuisen en gebarsten pannen herstellen. Een plat dak is eveneens gebaat bij een regelmatige controle, het liefst tweemaal per jaar. Een voordeel van platte daken ten opzichte van hellende daken is dat, wanneer je er toch op moet, je er veiliger op staat dan op een hellend dak.
Een plat dak is – om het met een gevleugelde uitdrukking te zeggen – ‘anything you want it to be’. Je kunt er je zonnepanelen op kwijt, zodat je gratis energie opwekt. Maar je kunt je plat dak evengoed inrichten als een extensief groendak of zelfs als een heuse daktuin. In de steden zie je niet voor niets meer en meer daktuinen en -terrassen opduiken op platte daken. Ook in de vorm van moestuinen!
Als je van klassiek houdt, hou je wellicht van een hellend dak met dakpannen, leien of zelfs een rieten dak. Maar de moderne meerwaardezoeker? Die zweert bij een strak ogend plat dak.
Inspiratie: architectura.be
Ook beschikbaar in Frans