Dakdekkers maken een onderscheid tussen koude en warme daken, eenlaagse en tweelaagse systemen, gelijmde en gevlamlaste daken … Ook de dakvloer – de structuur waarop de isolatie en dakbanen worden geplaatst – is bepalend voor de keuze van de dakbedekking. In dit artikel lichten we alvast de dakopbouw op een dakvloer uit beton toe.
De meest courante opbouw met beton als dakvloer is een warm dak. Daarnaast is ook een omgekeerd dak mogelijk. Een warm dak is een dakconstructie waarbij de isolatielaag aan de bovenzijde van de dragende constructie – in dit geval de betonnen constructie – zit. De dakbedekking wordt dan boven de isolatie aangebracht.
Bitumen dakbanen zijn heel geschikt voor gebruik op een betonnen dakvloer. Zo verloopt de eenlaagse, verlijmde dakopbouw:
De plaatsing van dit waterdichtingssysteem kan ook gevlamlast zijn, mechanisch bevestigd of losliggend met ballast.
Nog beter is een tweelaagse opbouw met Derbicoat als onderlaag en Derbigum SP FR als waterdichtingslaag. In vergelijking met een eenlaagse dakopbouw komen er in dit geval gewoon twee dakmembranen boven op het isolatiemateriaal. Ook voor deze dakopbouw bestaat de keuze uit vier dichtingsmethoden: koudlijmen, vlamlassen, mechanisch bevestigen of losliggend met ballast.
In principe kun je op een betonnen structuur verschillende soorten bitumen dakbanen aanbrengen. Ook deze bitumen dakbanen zijn een optie op beton:
Verder kun je op een betonnen dak evengoed een groendak realiseren. Bij een groendak is vooral de draagkracht van de constructie van belang. Zeker intensieve groendaken – heuse dakterrassen en -tuinen – vragen om een sterke dragende structuur, bijvoorbeeld uit beton. Voor deze toepassing wordt de wortelwerende variante van de Derbigum-dakbaan gebruikt: Derbigum WW.
Ook beschikbaar in Frans