We berichtten eerder al over de opkomst van BIM, een slimme technologie die alle betrokken partijen van een bouwproject toelaat om hun informatie en tekeningen online te delen. In dit artikel lichten we alle voordelen van BIM toe. Voor bouwbedrijven, maar vooral voor jou, de toekomstige eigenaar van een nieuwbouwwoning.
‘BIM’ – de afkorting van ‘bouwinformatiemodel’ of ‘building information model’ – is een digitaal model waarin de architect, de aannemer en de installateurs alle gegevens over een bouwwerk invoeren. Een traditioneel bouwplan, dus, maar dan in drie dimensies én met alle informatie over de gebruikte materialen en technieken.
Een belangrijk voordeel van bouwen met BIM is dat je de bouwplannen op elk moment en in een mum van tijd kunt visualiseren. Met een druk op de knop heb je een afdruk van de laatste tekeningen, maar je kunt net zo makkelijk 3D-tekeningen en digitale renders produceren. Er bestaat zelfs software waarmee je door de woning kunt wandelen – lang vóór de eerste spade in de grond gaat! Nog nooit was het zo eenvoudig om virtuele ideeën op een scherm te toveren en daar vervolgens iets unieks van te maken.
Voor de bouwsector is dit een belangrijk voordeel. Aantrekkelijke schaalmodellen, correcte bouwplannen en overtuigende renders overtuigen (potentiële) kopers veel makkelijker van het potentieel van een ontwerp. En ook die kopers varen er wel bij, want ze kunnen sneller en beter aangeven hoe ze het ontwerp graag willen bijsturen.
Bouwen met BIM is sneller bouwen. De kortere bouwduur volgt uit verschillende zaken:
Minder fouten betekent uiteraard ook minder faalkosten. De kostprijs van een nieuwbouwwoning mét BIM ligt beduidend lager dan een woning die volgens de traditionele methode wordt gebouwd. Vijf tot dertien procent van de omzet van de bouwsector bestaat momenteel uit faalkosten, terwijl die perfect vermeden kunnen worden door te werken met BIM.
Bovendien laat BIM toe om heel precies in te schatten hoeveel bouwmaterialen er nodig zullen zijn voor een bouwproject. Wijzigingen in latere fasen, tegen een hogere kostprijs, worden zo ook vermeden.
Doordat de architect de plannen altijd in real time kan raadplegen, kan hij zijn klanten er makkelijker bij betrekken. Samen kunnen jullie het 3D-model in detail bekijken, bespreken en er de nodige aantekeningen bij maken. Hoewel het inspraakniveau sterk afhangt van de keuze van de architect, maakt BIM een participatieve benadering wél veel toegankelijker.
Uiteindelijk resulteert dit alles in een degelijkere constructie, vrij van bouwfouten, lekken, kiertjes, … Hoewel een betrouwbare bouwpartner de beste garantie op een geslaagd bouwproject blijft, biedt BIM een aanzienlijke meerwaarde voor jou en voor de architect, aannemer en installateurs.
Wist je trouwens dat ook almaar meer dakwerkers BIM implementeren in hun praktijk?
Ook beschikbaar in Frans