Wanneer iemand het over capillariteit heeft, gaat het meestal over vochtproblemen in de muren van de woning. Capillair vocht is een fenomeen waarbij de poriën in bouwmaterialen vocht opzuigen en voortstuwen. Een ernstig probleem in de muren, maar het kan zich ook voordoen op een plat dak. Althans, als het dak niet volgens de regels van de kunst wordt geplaatst.
Capillariteit of capillaire werking is een begrip uit de natuurkunde. Capillariteit is de kracht van vloeistoffen om in heel fijne buisjes (‘capillairen’) zonder hulp van externe krachten omhoog te kruipen. Capillariteit is het gevolg van intermoleculaire krachten tussen de vloeistof en de omringende oppervlakken. Als de buisjes waarin de vloeistof zich bevindt smal genoeg zijn, maar niet te smal, zullen de oppervlaktespanning en de adhesieve kracht ervoor zorgen dat de vloeistof in de capillair wordt getrokken.
Het effect is op verschillende plaatsen zichtbaar in het dagelijkse leven. Zo ben je getuige van capillariteit wanneer verf zich in een verfborstel – tussen de haren – omhoog zuigt. Maar ook keukenpapier zuigt vocht op dankzij capillaire werking.
Waar poreuze materialen en vloeistoffen samenkomen, kan capillariteit optreden. Het hoeft dus niet te verbazen dat dit fenomeen heel wat schade kan aanrichten in huis. Opstijgend vocht, een vaak voorkomend vochtproblemen in bakstenen huis, is bijvoorbeeld het gevolg van capillariteit. Water uit de ondergrond wordt door de fijne openingen in de muren opgezogen, waardoor de muren zich uiteindelijk met kleine hoeveelheden water vullen. Schimmelvorming, witte aanslag en afbrokkelende metselwerk zijn het resultaat.
Op een plat dak is capillariteit een geduchte vijand. De dakbedekking op een plat dak bestaat uit overlappende dakbanen. Die overlappingen worden aan elkaar gehecht, meestal door te vlamlassen of met hete lucht. Wanneer dat niet volgens de regels van de kunst gebeurt, kunnen er tussen twee dakbanen ultrafijne openingen blijven. Die werken als capillairen en zuigen het water op het dak, en zelfs het vocht in de lucht, naar binnen. Het spreekt voor zich dat dit desastreuze gevolgen heeft voor een dak. Als de naden niet honderd procent dicht zijn, zal vocht zich binnen de kortste keren in de isolatielaag nestelen.
Een goed opgeleide dakdekker weet perfect hoe hij dit moet vermijden. Derbigum, de wereldwijde specialist in waterdichting, voorziet daarom opleidingen in het plaatsen van bitumen en synthetische dakbanen voor dakdekkers. Deelnemers krijgen uitgebreide uitleg over de producten van Derbigum en de beste plaatsingsomstandigheden, waardoor geen enkel Derbigum-dak te lijden heeft onder capillaire werking.
Ook beschikbaar in Frans