Een dakterras biedt tal van voordelen. Door een dakterras aan te leggen, krijg je er extra buitenruimte bij. Je geniet er van een weids uitzicht en beleeft er unieke, gezellige momenten. Maar bij de bouw van zo’n terras komt natuurlijk ook heel wat kijken. Misschien heb je prangende vragen over wat er bouwtechnisch en wettelijk mogelijk is? Wij beantwoorden ze maar al te graag!
Voor je begint te dromen over een eigen dakterras – waar je ‘s zomers in de avondzon aperitieft en ‘s winters een originele winterbarbecue organiseert – moet je weten of je wel een dakterras mag aanleggen. Want, jawel, voor de bouw van een dakterras heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Staat er op de vergunde plannen een plat dak getekend, dan mag je daar niet zomaar een dakterras van maken.
Controleer eerst je huidige vergunning, want wie weet staat je platte dak wel op de plannen als een dakterras. Is dat niet het geval, dan neem je het best contact op met een architect en/of aannemer en moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij je stad of gemeente.
Tip: licht in elk geval de buren in over je plannen. Niet iedereen is even opgezet met een dakterras dat misschien over hun tuin uitkijkt. Bekijk desnoods samen hoe jullie dit euvel kunnen verhelpen.
Een architect of aannemer bepaalt of de dakconstructie stevig genoeg is om een dakterras te dragen. Soms is het gebouw niet voorzien op extra gewicht en riskeer je dus schade.
Nu moeten we daar wel aan toevoegen dat veel afhangt van wat je precies met je dakterras wil doen. Wil je gewoon een paar tuinstoelen op je platte dak zetten, dan is dat bouwtechnisch wellicht geen enkel probleem. Maar als je ook zware bloempotten of een balustrade of muurtje wil, en misschien zelfs een jacuzzi op je dakterras, is een architect of studiebureau absoluut onontbeerlijk.
Een andere bouwtechnische kwestie is de waterdichting. Net zoals je voor een balkon een perfect afgesloten waterdichting nodig hebt, moet je je dakterras beschermen tegen insijpelend vocht. De beste oplossing voor een dakterras? De bitumen dakbanen Derbigum SP FR of Derbigum NT, beide voorzien van een dubbele wapening voor extra sterkte. Bij voorkeur worden deze geplaatst in een tweelaags systeem voor extra zekerheid, want eens je terras afgewerkt is, is het moeilijker toegankelijk bij eventuele lekken.
Tip: laat je dakbedekking altijd plaatsen door een ervaren dakwerker. Die weet het best hoe hij kwalitatieve en duurzame dakbanen op een even kwaliteitsvolle manier installeert. Je herkent een Derbigum-erkende plaatser aan het kwaliteitslabel Derbigum Approved Contractor.
Wil je meteen werk maken van een eigen dakterras? Dit zijn de stappen:
Ook beschikbaar in Frans