We weten al lang dat degelijke isolatie cruciaal is om energie te besparen in huis. Toch gebeurt de dakisolatie nog niet altijd zoals het moet. Een belangrijk element van een goed geïsoleerd dak is een dampscherm, dat de warme en ietwat vochtigere binnenlucht tegenhoudt. Toch kiezen architecten de laatste jaren almaar vaker voor een meer dampopen dak. Dat biedt namelijk heel wat voordelen.
Een goed geïsoleerde woning is min of meer luchtdicht. Er ontsnapt nog maar weinig lucht door kiertjes en er wordt mechanische ventilatie voorzien. De lucht binnen bevat echter nog altijd meer vocht dan de buitenlucht. Daardoor ontstaat dampdruk. Omdat er amper gaatjes zijn, concentreert het vocht zich al snel in enkele kleine kiertjes – meestal het gevolg van al even kleineuitvoeringsfoutjes. Het belangrijkste risico? Dat je isolatie dreigt te condenseren. In een dikke isolatieplaat kan zich makkelijk een grote hoeveelheid vocht opstapelen. Zeker wanneer de dakbedekking ook dampdicht is, zal het isolatiemateriaal water vasthouden. De isolatiewaarde van je woning keldert en je loopt risico op vochtproblemen en schimmelvorming. Geen pretje!
Een dampscherm is daarom cruciaal. Zeker bij een plat dak is een kwalitatief dampscherm onmisbaar. Platte daken met een bitumineus dakmembraan zijn perfect water- en dampdicht, wat uiteraard goed is voor je woning. Het betekent ook dat vocht niet uit het isolatiemateriaal kan migreren. Daarom heb je dus een dampscherm nodig: dat zorgt ervoor dat vocht zich niet kan vestigen in de isolatielaag. De architect kan je informeren over de nood aan een goed dampscherm.
Bij een plat dak met Vaeplan liggen de zaken anders. Terwijl een bitumineuze dakbaan dampdicht is, is een kunststof Vaeplan-dak dampopen. Het dak ademt. Wanneer er zich vochtige lucht opstapelt onder het dak, zal die gemakkelijk en snel door de isolatie en het dak migreren. Dat levert geen problemen op met je isolatie, maar zorgt er juist voor dat de isolatielaag nooit vochtig wordt. De vochtige lucht kan ontsnappen, terwijl Vaeplan natuurlijk geen druppel vocht naar binnen laat! Dankzij de grote dampopenheid is het risico op condensatieproblemen vijf tot vijftien keer kleiner dan bij andere kunststofmembranen, zoals EPDM-folie.
Ook beschikbaar in Frans