Het is de grote droom van veel Belgen: een eigen huis bouwen, volledig volgens hun wensen. Sommige mensen zien dat erg letterlijk: ze willen zélf de handen uit de mouwen steken en zoveel mogelijk eigenhandig doen. Maar kan dat wel? Of vertrouw je de bouw van een woning toch beter toe aan vaklui? Een overzicht van wat mogelijk is, en wat niet.
De bouw van een huis mag je niet onderschatten: het is een groot project waarbij heel wat komt kijken. Voor een gemiddelde woning moet je rekenen op zo’n 120 werkdagen om alles te bouwen en te installeren. Duiken er onvoorziene omstandigheden op – bijvoorbeeld vertraging door regenweer – dan kan het al snel langer duren. Wil je zelf veel aan je huis doen, dan weet je dus dat je er voldoende tijd voor zult moeten uittrekken.
Een ander belangrijk aspect van de bouw van een huis, is de planning en coördinatie van de werken. Laat je alles over aan een sleutel-op-de-deurfirma, dan hoef je je daar allemaal niets van aan te trekken, maar als je alles zelf wil regelen zul je jouw werk en dat van de verschillende vakmannen op elkaar moeten afstemmen. Onderschat dat zeker niet.
Ten slotte moet je voor zelfbouw ook handig zijn en kaas gegeten hebben van verschillende soorten werken. Een vaag idee hebben van hoe je een muur metselt of hoe je een badkamer installeert volstaat niet. Voor je eigen huis wil je toch kwaliteit afleveren?
Mensen die besluiten om hun eigen huis te bouwen, doen dat meestal om de kostprijs te drukken. Je hoeft dan namelijk geen (of minder) dure vaklui in te huren. Dat kan inderdaad een flinke slok op de borrel schelen, maar er zijn wel andere nadelen:
Welke werkzaamheden je zelf kunt uitvoeren en wat je het best aan professionals overlaat, hangt natuurlijk in grote mate af van je eigen kennis en vaardigheden. We zetten enkele zaken op een rijtje:
Onze raad? Wat je ook beslist om zelf te doen, win altijd voldoende advies in. Mensen met jarenlange ervaring in de bouw kunnen je tips geven waaraan je zelf nooit zou denken. Succes!
Ook beschikbaar in Frans