Almaar meer mensen kiezen voor een groendak. Groendaken en sedumdaken geraken langzaam ingeburgerd. De voordelen hebben we hier al meermaals besproken. Wat veel mensen echter niet weten is hoe een groendak wordt opgebouwd en hoe de dakbedekking zich doorheen de jaren ontwikkelt … Daarom hieronder meer uitleg.
Er bestaan meer dan 200 verschillende soorten sedum. Sedumplantjes behoren tot de familie van de vetplanten. Ze nemen het vocht op in hun bladeren, waardoor ze uiterst geschikt zijn om op groendaken ingezet te worden.
Zelfs een overvloed van regenwater is geen probleem, zolang je zorgt voor een goede afwatering. Als het overtollige water niet weg kan, verdrinken de plantjes namelijk. Om dit te voorkomen wordt een drainagelaag aangebracht onder de sedum-matten. Nog eenvoudiger zijn voorgeteelde bakken met een ingebouwd drainagesysteem. Daarbij komt nog een absorberende en vochtregulerende mat zodat in tijden van lange droogte de plantjes voldoende water kunnen krijgen.
Sedum heeft de goede eigenschap dat het de levensduur van de dakbedekking verlengt. Sedum neemt de verwering door zonlicht en zware regenval weg en reduceert de impact van temperatuursveranderingen. Terwijl de temperaturen op een zwart dak de pan uit swingen, houdt een groendak je huis veel koeler. Een sedumdak beschermt niet alleen de woning, maar heeft ook een geluiddempende werking. Daardoor worden omgevingsgeluiden en verkeerslawaai tot een minimum herleid in de woning. Een groendak met een sedumsysteem is uiteraard ook een stuk aangenamer om naar te kijken.
U bent overtuigd van de kwaliteiten van sedum? Prima! Bespreek uw project dan met een specialist ter zake. Er bestaan nu eenmaal groendaken van verschillende soorten en kwaliteiten. Neem contact op met onze adviseurs en laat u bijstaan met deskundig advies. Een voorbeeldje vooraf vindt u hier. Contacteer ons via onze website voor particulieren of vind hier meer info over onze groendaken.
Ook beschikbaar in Frans