Voel je stilaan de lentekriebels? Op 21 maart laten we de winter achter ons en breekt er een tijd aan waarin we weer frequenter kunnen genieten van onze tuin en ons terras. Maar voor het zover is, moeten we nog even de handen uit de mouwen steken. We geven je enkele tips om om je tuin, terras en huis lenteklaar te maken.
Maart is de geknipte maand om rozen en hortensia’s te snoeien. Daarmee zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen. Oude of verzwakte takken snoei je het best weg. Laat wel nog enkele takken staan die ouder zijn dan één jaar. De meeste hortensiasoorten bloeien namelijk op zo’n ‘oud hout’.
Door de zonnestralen groeit het onkruid veel sneller. Veel onkruidsoorten zullen ook bloemen en zaden beginnen vormen. Als je vroeg begint met onkruid verwijderen, voorkom je een overwoekering.
Tijdens de winter hoefde je je niet veel aan te trekken van je gazon, maar als het kwik boven de 5 graden blijft, wordt het tijd voor een eerste maaibeurt. Daarna kun je het gras ook bemesten. Idealiter doe je dat vlak vóór een regenbui.
Met voorjaarsbloeiers zoals narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen maak je pas echt duidelijk dat het lente is. Bloemen die binnen al gebloeid hebben, kun je verplanten naar buiten. Zo ben je volgend jaar ook al verzekerd van mooie bloemen in je tuin.
Hebben je tuinmeubelen de hele winter in een muf schuurtje gestaan? Dan is het tijd om ze terug naar buiten te halen en een onderhoudsbeurt te geven. Je terras zelf kun je onder handen nemen met een hogedrukreiniger of je kun alle vieze aanslag verwijderen met Derbinet. Dankzij zijn formule op basis van enzymen is schrobben en schuren overbodig.
Binnen in huis houd je natuurlijk de traditionele lenteschoonmaak, maar ook je dak verdient de nodige aandacht. Twee keer per jaar moet je namelijk je dakbedekking controleren om na te gaan of je geen lekken hebt. Zeker bij het begin van de lente is een inspectiebeurt op zijn plaats.
Controleer dus alle naden en verwijder bladeren en takken. Staan er grote plassen op je dak? Dan is er iets mis met de waterafvoer en moet je ingrijpen. Kijk of de waterafvoeren niet verstopt zijn. Indien het probleem elders ligt, contacteer een dakspecialist voor verder onderzoek.
Ook beschikbaar in Frans