Je op het dak begeven zonder de nodige veiligheidsmaatregelen, is riskant. Maar in bepaalde gevallen houdt het niet alleen risico’s in voor jouw veiligheid, maar ook voor de gezondheid van de dakconstructie. Lees hier wanneer je al dan niet op een plat dak mag lopen.
In principe kun je op elk plat dak staan en wandelen. Je plat dak hoort nu eenmaal oerdegelijk te zijn en tegen een stootje te kunnen. Dakwerkers moeten ook toegang hebben tot het dak voor een inspectie, onderhoud of reparatie.
Toch betekent dat niet dat je vrij spel hebt op je plat dak. Grote en langdurige druk op de dakbanen kan schade toebrengen en leiden tot scheurtjes. Dat is zeker het geval voor minderwaardige dakbedekkingsmaterialen, zoals goedkope kunststof of epdm. Kwalitatieve dakbanen zijn uitgerust met een of meerdere wapeningen, zodat kortstondige bewegingen op het plat dak – voor een dakinspectie of -onderhoud – geen enkel probleem vormen.
Heb je een groot plat dak? En moet er voor het onderhoud, of bijvoorbeeld om de ramen te lappen, vaak iemand op het dak komen? Overweeg dan om een looppad aan te leggen. Zo’n pad uit kunststof of betonnen tegels of Derbicolor spreidt de druk van elke voetstap over een grotere oppervlakte en sluit zo schade aan de dakbedekking uit.
Lopen op een extensief groendak, zoals een sedumdak, wordt eveneens afgeraden, tenzij het nodig is voor het onderhoud. Wanneer je op de vegetatie loopt kunnen er kale plekken ontstaan en kunnen de voorgeteelde bakken beschadigd raken. Voor een onderhoudsbeurt loop je het best op het grind of op de tegels aan de dakrand.
Tip: op een dakterras mag je uiteraard wel staan, lopen, zitten, aperitieven, genieten, …
Ook beschikbaar in Frans