De laatste jaren is het besef gegroeid dat we zuiniger en slimmer moeten leren omspringen met natuurlijke grondstoffen. Een van de manieren waarop we dat kunnen doen is door de grondstoffen beter te benutten waarover we van nature – gratis en onbeperkt – beschikken. Voorbeelden daarvan zijn zonne-energie, regenwaterrecuperatie en energiezuinige verwarmingsketels. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat je kunt bereiken met waterrecuperatie op een plat dak.
Onze contreien staan bekend om het relatief vochtige klimaat. Op meer dan de helft van de dagen van het jaar valt er neerslag, gemiddeld genomen. In België valt gemiddeld 850 mm neerslag per jaar, wat betekent dat er op een oppervlakte van één vierkante meter jaarlijks 850 liter regenwater, hagel of sneeuw terechtkomt.
Hoewel regenwater, zoals het water in de rivieren of het grondwater, niet geschikt is om te drinken, kan het wel voor verschillende andere doeleinden dienen. Regenwater is perfect geschikt om je gazon te besproeien en je planten te bewateren. Je kunt er ook de auto mee wassen, het toilet mee doorspoelen en zelfs de was mee doen. Door deze taken met regenwater te doen in plaats van met drinkwater, kun je tot wel 40 procent besparen op je waterfactuur.
Een waterdicht plat dak is ideaal voorwaterrecuperatie. Op een relatief kleine oppervlakte van 10 vierkante meter vang je bijvoorbeeld jaarlijks 8.000 liter water op. Een groot plat of licht hellend dak vangt makkelijk nog veel meer regenwater op.
Uiteraard is het type waterdichting van cruciaal belang als je aan regenwaterrecuperatie wil doen. Ten eerste wil je een dakbedekking die stilstaand water geen schijn van kans geven om binnen te sijpelen. Professioneel geplaatste dakbanen van Derbigum of Vaeplan bieden die bescherming gegarandeerd.
Ten tweede moet je erop toezien dat de dakbanen pH-neutraal zijn. Dat betekent dat ze de zuurtegraad van het regenwater niet beïnvloeden. Deze dakbedekkingsmaterialen voldoen ook aan die belangrijke eis:
Ook beschikbaar in Frans