Hemelwater opvangen is een makkelijke manier om je waterfactuur permanent te verlagen. Ook op een plat dak kun je moeiteloos regenwater opvangen. En bovendien hebben platte daken met bitumen of kunststof dakbanen nagenoeg dezelfde opvangcapaciteit als een hellend dak.
Regenwaterrecuperatie werkt volgens een heel eenvoudig principe. De neerslag die op je dak valt, komt in een afvoerpijp terecht die naar een regenwaterput of -tank leidt. Een zelfreinigende voorfilter zorgt ervoor dat blaadjes en dergelijke meer niet in je put terechtkomen. Vervolgens zuigt een pomp het regenwater uit je put naar het tuinkraantje, het toilet en de wasmachine. Voor andere toepassingen gebruik je uiteraard gewoon kraantjeswater, want regenwater is niet drinkbaar.
Om aan regenwaterrecuperatie te doen, heb je volgende zaken nodig:
De opvangcapaciteit van je dak geeft – bij benadering – aan hoe veel regenwater je effectief kunt opvangen. Bedraagt de opvangcapaciteit 60 procent, dan stroomt 60 procent van het regenwater naar je regenwaterput, terwijl zo’n 40 procent verloren gaat door afspoeling of verdamping.
Een hellend dak met pannen, leien, kunststof of bitumen dakbedekking heeft een opvangcapaciteit van 75 à 95 procent. Een hellend groendak levert slechts 25 procent bruikbaar regenwater op. Platte daken doen het over het algemeen net zo goed als hellende daken. Zo zien we dat een plat dak met kunststof of bitumen dakbanen gemakkelijk een opvangcapaciteit van 80 procent haalt. Meer dan genoeg om deze investering te laten renderen! (Bron: Leefmilieu Brussel)
Ook beschikbaar in Frans