Een regenput installeren om aan waterrecuperatie te doen is altijd een uitstekend idee. In sommige gevallen is het in Vlaanderen zelfs verplicht. We maken je wegwijs.
Het is zonde om regenwater niet ten volle te benutten. Je kunt er namelijk perfect – en gratis – het toilet mee doorspoelen, de was doen, schoonmaken en de tuin sproeien. Let wel: als drinkwater, voor de vaatwas of om te douchen is regenwater dan weer niet geschikt.
Met een waterrecuperatiesysteem kun je bijna de helft van je maandelijkse waterverbruik vervangen door regenwater. Een groot verschil op je (alsmaar stijgende) waterfactuur!
Sinds 1 januari 2014 is het in de meeste gevallen verplicht om een regenwatersysteem te voorzien als je een bouwaanvraag voor nieuwbouw of herbouw indient.
Gaat het om een renovatie of uitbreiding van een woning, dan is een systeem voor waterrecuperatie niet verplicht.
Nog een uitzondering: als het gebouw volledig bedekt is met een groendak, dan is een regenwaterput ook niet verplicht. Is er een gedeeltelijk groendak, dan moet je de delen met het groendak niet meetellen voor de berekening van de minimale inhoud van de waterput.
Ten slotte nog goed om te weten: in bepaalde gemeentes kun je een subsidie krijgen voor een regenwaterput.
Meer informatie over de Vlaamse regels rond regenwaterrecuperatie vind je op de site van de Vlaamse Overheid. Let wel: het kan zijn dat jouw provincie of gemeente strengere eisen oplegt dan de Vlaamse Overheid. Win dus zeker informatie in bij je gemeente om te weten welke regels voor jou precies van toepassing zijn.
Ook beschikbaar in Frans