Heb je een woning of een ander gebouw met een plat dak? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Er zijn letterlijk tientallen mogelijke materialen en technieken waarmee je een plat dak waterdicht kunt maken. We overlopen de belangrijkste opties.
In België wordt op platte daken traditioneel roofing gelegd. Een andere term voor dit soort dakbedekking is bitumen. Bitumen dakbanen zijn te herkennen aan de typische gekleurde minerale laag of de welgekende zwarte kleur.
Bitumen wordt vervaardigd op basis van aardolie. De ruwe aardolie wordt geraffineerd en de lichte fracties, zoals benzine en diesel, worden daarbij verwijderd. Na distillatie blijft er een zware, donkere en viskeuze vloeistof over: bitumen.
Het voordeel van dit materiaal is dat het waterafstotend is. Dat maakt bitumen perfect geschikt als dakbedekking.
Er bestaan heel wat verschillende soorten bitumen:
Derbigum heeft trouwens ook bitumineuze dakbanen met een lichte kleur ontwikkeld. Zo’n dakbedekking is beter voor de energieprestatie van je woning omdat ze het zonlicht beter reflecteert.
De jongste decennia is kunststof dakbedekking stevig in opmars. Er zijn tientallen verschillende opties, waarvan pvc en epdm de bekendste zijn.
Wij raden vooral Vaeplan aan. Dat is een kunststof dakbedekking die je plat dak minstens veertig jaar perfect waterdicht houdt.
Daarnaast bestaan er dus ook dakbanen in pvc. Het nadeel hiervan is dat deze een veel kortere levensduur hebben. De ftalaten die gebruikt worden om de pvc soepel te maken zullen na verloop van tijd namelijk uit het materiaal migreren.
Nog een andere optie is epdm, een populaire kunststof die weliswaar een langere levensduur heeft dan pvc, maar niet zo goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Zo kan het voorvallen dat met een niet gepaste verlijming, de naden loskomen door het vocht en dat je de dakbanen na enige tijd moet laten repareren. Een ander nadelig verschijnsel is onder andere ook het krimpvermogen van sommige van deze membranen.
Wil je iets helemaal anders? Wat dacht je van een tuin op je dak? Een groendak is ideaal als je ecologisch ingesteld bent. Bovendien ziet het er ook mooi uit.
Voor de opbouw van zo’n dak heb je nog altijd een waterdichte laag in bitumen of kunststof nodig. Daarboven komt dan een wortelwerende laag en ten slotte het substraat waarop planten groeien.
Er bestaan twee soorten groendaken:
Uiteraard moet je een groendak tijdens droge periodes besproeien. Net zoals een gewone tuin vergt dit wel enig onderhoud.
Ook beschikbaar in Frans