Je hebt de term pH-neutraal ongetwijfeld al eens gelezen, toen je douchegel of huidverzorgingsproducten ging kopen. Maar de pH-waarde is ook van belang bij totaal andere toepassingen, zelfs bij je dakbedekking. Een woordje uitleg.
Het concept pH werd in 1909 geïntroduceerd door de Deense chemicus Søren Sørensen. De pH-waarde is een maat voor de zuurtegraad van waterige oplossingen. Het is een logaritmische schaal voor de aanwezigheid van OH– en H+-ionen in de oplossing.
Zure oplossingen zoals bier, azijn, cola of zoutzuur hebben een pH-waarde lager dan 7, basische oplossingen zoals bleekwater, zeepsop of ovenreiniger hebben een waarde hoger dan 7.
Een oplossing wordt pH-neutraal genoemd als ze een waarde van exact 7 heeft. Zo’n oplossing is niet zuur en niet basisch, net zoals zuiver water. Weetje: cosmetische producten waarop staat dat ze pH-neutraal zijn, zijn eigenlijk licht zuur. Bedoeld wordt dat ze een pH hebben die overeenkomt met de huid.: 5,5. Het is dus beter om in die context te spreken over pH-huidneutraal.
Wil je aan regenwaterrecuperatie doen, dan is het essentieel dat je kiest voor een pH-neutrale dakbedekking. In het geval van een dakbaan, betekent ‘pH-neutraal’ dat de dakbedekking de pH-waarde van het regenwater op het dak niet beïnvloedt. Heeft het regenwater bijvoorbeeld een pH van 6, dan behoudt het opgevangen water in je regenput dezelfde pH-waarde.
Niet alle materialen zijn geschikt voor regenwaterrecuperatie. Het is dus cruciaal om je op voorhand goed te informeren over de waterdichting én de materiaalkeuze alvorens je je plat dak gebruikt voor regenwaterrecuperatie.
In het Derbigum-gamma hebben we heel wat pH-neutrale dakbedekkingsmaterialen die geen enkele invloed hebben op de pH-waarde van het regenwater dat op je dak valt. Kies je een van deze types dakbanen, dan ben je er zeker van dat het regenwater dat je opvangt honderd procent veilig is.
Geïnteresseerd in deze pH-neutrale dakbedekking? Vraag een gratis offerte aan bij een dakwerker in jouw buurt.
Ook beschikbaar in Frans