Daktuinen zijn steeds populairder. Niet alleen zien ze er prachtig uit, ze dragen ook bij tot klimaatbeheersing en bieden een habitat voor dieren. Maar dat zijn niet de enige voordelen, want waarom zou je de ruimte op je dak niet gebruiken voor een moestuin?
Plantjes hebben natuurlijk voldoende aarde nodig om te overleven. Niet alle groendaken zijn daarom geschikt voor een moestuin. De meeste groendaken zijn namelijk extensief: het substraat is maar een dunne laag en het is niet de bedoeling dat je de hele tijd op zo’n dak loopt. Een intensief groendak met een dikke laag aarde is daarom de enige optie voor een moestuin. Voor wat kruiden en veldsla heb je voldoende aan 10 cm, maar voor bomen heb je al snel een substraat van 50 cm of meer nodig. Een wortelwerend dakmembraan, zodat de wortels van je planten niet door de dakbaan kunnen dringen, is absoluut verplicht.
Een substraat van 10 of 50 cm weegt al snel heel veel, wat betekent dat je niet zomaar op eender welke constructie een groendak kunt laten aanleggen. Bij de aanleg moet rekening worden gehouden met de draagkracht van het dak. Win hiervoor altijd advies in bij een architect of dakspecialist.
Als de wortelwerende laag en het substraat eenmaal geïnstalleerd zijn, ben je klaar om je dak te beplanten en een moestuin aan te leggen. Nu zijn de mogelijkheden eindeloos! Beginnende tuiniers doen er goed aan om te starten met wat makkelijke planten, zoals sla, spinazie, wortels, prei, courgettes, radijzen en pompoenen. Grote zaden zaai je wat dieper, en fijn zaad oppervlakkig. Zet naambordjes bij iedere rij om je planten uit elkaar te houden.
Heb je de smaak te pakken? Stel dan een teeltplan op, zodat je elk gewas per jaar een andere plek geeft. Dat houdt de bodem gezond.
Ook beschikbaar in Frans