Wie de Franse hoofdstad bezoekt, merkt al snel twee zaken op in het straatbeeld: de o-zo herkenbare Parijse gevels in kalksteen en de typische, lichtgrijze zinken daken. Sommige van die zinken daken liggen er al honderd jaar en zijn dus opmerkelijk duurzaam. Maar is zinken dakbedekking ook een goed idee voor bij jou thuis? We zochten het uit en maakten de vergelijking met bitumen dakbedekking.
In Parijs gebruikt men zink om het volledige dak waterdicht te maken: zowel de hellende delen als de platte delen. De hellende en nagenoeg verticale dakdelen in zink verlenen de Parijse gebouwen hun kenmerkende uiterlijk, en dat is misschien ook iets wat jij nastreeft in je eigen woning?
Zinken gevels en dakbedekking dragen ontegensprekelijk bij tot een unieke uitstraling. Een zinken dak ziet er koel, modern en gedurfd uit, en dat is uiteraard een meerwaarde voor elke hedendaagse woning. Omdat je een zinken dak makkelijk kunt laten welven, zie je het materiaal ook vaak op designhuizen uit de jaren 90, toen gebogen dakvormen erg populair waren.
Voordelen zijn dat het materiaal – een overgangsmetaal dat met titanium en koper wordt verrijkt – oerdegelijk en duurzaam is. Het vergt weinig onderhoud en blijft lang mooi.
Een nadeel is dan weer de exuberante kostprijs. Zink is zonder enige twijfel een van de duurste dakbedekkingsmaterialen. Een bijkomend pijnpunt is de plaatsing van isolatie, die moeilijker is in combinatie met een zinken dak dan met andere dakbanen.
Hellende daken in het blauwwitte metaal zie je relatief vaak, maar een plat dak met zinken dakbedekking is erg zeldzaam. Daar zijn enkele goeie redenen voor. Ten eerste is zink – dat uitblinkt door zijn unieke uitstraling – erg duur en daardoor niet bepaald geschikt om ergens te plaatsen waar voorbijgangers het toch niet te zien krijgen. Ten tweede is de thermische én akoestische isolatie van een zinken plat dak een heikel punt.
Hoe verhouden de voor- en nadelen van zink zich tot andere dakbedekkingsmaterialen? Wij maakten alvast de oefening voor bitumen. Het belangrijkste voordeel van zink is de ongelofelijk lange levensduur, soms tot wel 125 jaar. Ook bitumen gaat lang mee, tot 45 jaar of 90 jaar als het eenmalig wordt vernieuwd. Ook op het vlak van onderhoud zijn de twee materialen elkaars gelijke.
Wist je trouwens dat bitumen dakbedekking ook op zichtbare daken geplaatst kan worden? Een degelijke bitumen dakbaan zoals een Derbicolor kan als alternatief gebruikt worden voor een zinken dak. Zelfs de aansluitingen tussen de platen kunnen nagebootst worden aan de hand van een Derbilist-profiel.
Voordelen van bitumen dakbedekking ten opzichte van zink zijn:
Ons advies? Zink is ideaal als gevelmateriaal of dakbedekking op een hellend dak, als je je moderne designwoning net dat tikkeltje meer wil geven. Het is duur, maar gaat lang mee en betaalt zichzelf dus terug. Kies echter voor bitumen dakbedekking op platte en licht hellende daken, omdat je zo flink bespaart op de aankoopprijs, op de installatieprijs en op je uiteindelijke energiefactuur. En vergeet niet: zelfs op een hellend dak is het mogelijk een esthetische oplossing in bitumen te vinden.
Tip: er bestaan ook andere mooie dakbedekkingsmaterialen die ideaal zijn op platte daken waarop je – vanuit je slaapkamerraam, bijvoorbeeld – uitkijkt.
Meer weten? Neem contact op met onze dakspecialisten.
Ook beschikbaar in Frans