Het verschil tussen SBS- en APP-bitumen uitgelegd

Bitumen is van nature perfect geschikt voor waterdichting. Toch kun je dit natuurproduct niet zomaar gebruiken. Om er een stevige en duurzame dakbaan van te maken, worden er polymeren aan toegevoegd en wordt een wapening aangebracht.

Bitumen is van nature perfect geschikt voor waterdichting. Toch kun je dit natuurproduct niet zomaar gebruiken. Om er een stevige en duurzame dakbaan van te maken, worden er polymeren aan toegevoegd en wordt een wapening aangebracht. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen SBS-bitumen (op basis van Styreen Butadieen Styreen) en APP-bitumen (op basis van Atactisch PolyPropyleen). Een woordje uitleg.

APP-bitumen

APP-bitumen dakbanen worden vervaardigd op basis van bitumen en een plastische kunststof: Atactisch PolyPropyleen. Deze polymeer verhoogt het verwekingspunt van het bitumen van 50 graden naar 130 graden en maakt het mengsel uv-bestendig. Daardoor heeft het mengsel een grote levensduur en is het minder gevoelig aan het vloeien, zelfs op hellende vlakken.

SBS-bitumen

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumen dakbanen een grotere elasticiteit geeft. SBS hecht makkelijker, maar is wel beduidend minder goed bestand tegen uv-straling en kan na verloop van tijd een craquelé-effect krijgen. Om de dakbedekking een langere levensduur te geven, wordt er meestal leislag en/of grind op gelegd, zodat de zonnestralen niet doordringen tot op het bitumen.

Oerdegelijke en duurzame dakbedekking

Wie de vergelijking maakt, komt al snel tot de vaststelling dat APP-bitumen de meest duurzame optie is. Toch bestaat er ook veel verschil in APP-bitumen dakbanen. Informeer je daarom bij een ervaren dakdekker. Hij weet beter dan wie ook welke dakbanen goed hechten en welke lang meegaan zonder risico op lekken.

Wist je dat Derbigum dakbanen een bewezen levensduur van 40 jaar hebben? Ze zijn uitgerust met een dubbele wapening die ze beduidend sterker maakt, waardoor scheurtjes en lekken geen schijn van kans krijgen.

Scroll naar boven