Hoe en wanneer je plat dak onderhouden?

Je roofing dak lang laten meegaan ? Daar hoort een regelmatig onderhoud bij! Maar hoe en wanneer begin je hieraan ? Met behulp van deze nuttige tips kan je deze klus zelf uitvoeren.

Waarom je plat dak onderhouden ?

Bladeren, takken, mos, maar ook luchtvervuiling kunnen de regenwaterafvoeren van je dak verstoppen. Je dak regelmatig controleren en onderhouden zorgt er voor dat je dak lang meegaat.

De ideale periode voor een onderhoud van je plat dak

De herfst en de winter zijn ideale momenten om de roofing op je dak te controleren en je dak in het algemeen een onderhoudsbeurt te geven. Voor een plat dak zijn twee inspectiebeurten per jaar, één voor en één na de winter, zeker geen overbodige luxe.

Waarop moet je letten bij een dakinspectie ?

Afwatering

Woon je in een omgeving met veel bomen, dan doe je er goed aan afgevallen bladeren regelmatig van je dak en uit je dakgoten te ruimen. Verstopte regenwaterafvoeren brengen de afwatering van je plat dak in gevaar en kunnen voor veel problemen zorgen.

Heb je weinig bomen in je omgeving staan, dan volstaat het om de dakgoten een keer te reinigen op het einde van de herfst om je dak winterklaar te maken.

Loskomende naden

Is je dakbedekking niet volgens de regels van de kunst gelegd, dan kunnen op termijn sommige naden loskomen, met waterinsijpeling tot gevolg. Merk je zulke gebrekkige afdichtingen op, dan moet je die zo snel mogelijk laten herstellen.

Blaasvorming

Blazen op je dak kunnen verschillende oorzaken hebben, een ervan kan een lek zijn. Een blaas herstellen begin je niet zomaar aan, schakel dus tijdig een professional in om te checken of een herstelling nodig is.

Laat je deze jaarlijkse controles liever over aan een professional, dan kan je ook een onderhoudscontract aangaan met een vakman in je buurt. Hij controleert dan op regelmatige tijdstippen je dak en kan zeer snel de nodige reparaties uitvoeren.

Scroll naar boven