Wat is bitumen en waarom is het zo geschikt voor waterdichting?

De kans is groot dat je de dakbedekking op je platte dak – zoals de meeste mensen – eenvoudigweg ‘roofing’ noemt. In feite gaat het echter om bitumineuze dakbanen: dakbedekking op basis van de grondstof bitumen

De kans is groot dat je de dakbedekking op je platte dak – zoals de meeste mensen – eenvoudigweg ‘roofing’ noemt. In feite gaat het echter om bitumineuze dakbanen: dakbedekking op basis van de grondstof bitumen. Maar wat is bitumen nu precies?

Wat is bitumen precies?

Bitumen is een op aardolie gebaseerde substantie. Men verkrijgt het door de lichtere fracties van aardolie, zoals petroleumgas, benzine en diesel, tijdens de raffinage uit de ruwe aardolie te verwijderen. Na deze destillatie blijft het zwaarste bestanddeel over en dat is bitumen, een donkere en viskeuze vloeistof.

Wat is bitumen zeker niet?

Bitumen wordt vaak verward met teer, een andere donkere en stroperige vloeistof. Teer wordt echter gewonnen door een andere methode, namelijk door hout of steenkool zuurstofvrij te verbranden. In teer zitten honderden organische stoffen, waarvan sommige giftig kunnen zijn. Zo veroorzaakt de teer in sigarettenrook gezondheidsproblemen.

In Noord-Amerika noemt men bitumen ‘asphalt’ of ‘asphalt cement’, wat verwarring kan opleveren met het Nederlandse woord asfalt. Bij ons slaat asfalt namelijk op de mengeling van steenslag, zand, vulstof en bitumen die gebruikt wordt om wegen te verharden. Het asfaltmengsel bevat ongeveer vijf procent bitumen. Vroeger gebruikte men hiervoor trouwens teer, maar dat is allang vervangen door het schonere bitumen.

Bitumen als basis voor kwalitatieve dakbedekking

Wereldwijd wordt het merendeel van bitumen gebruikt voor de productie van asfalt voor wegen. Volgens Eurobitume gaat zo’n tien procent naar de productie van dakbedekkingsmaterialen. Daarin is Derbigum een van de wereldspelers.

Bitumen, in de dakbanen van Derbigum aangevuld met polymeren en versterkt met een dubbele wapening, is geschikt als dakbedekking vanwege deze eigenschappen:

  • Het is vuurbestendig en dus brandveilig.
  • Het is niet-toxisch en milieuvriendelijk.
  • Het heeft dankzij de dubbele wapening een hoge mechanische weerstand.
  • Het kan zowel gevlamlast, gelijmd als mechanisch bevestigd worden.
  • Bitumineuze dakbanen kunnen achteraf gerecycleerd worden en opnieuw worden omgezet in dakbanen.
Scroll naar boven