Welke schade dekt de brandverzekering bij een lek in je dak?

Een brandverzekering dekt meer dan enkel de schade aan je woning die veroorzaakt is door brand. Ook schade als gevolg van een lek in je dak kan vergoed worden. Belangrijk is om op voorhand goed te weten wat jouw verzekering allemaal dekt en wat niet.

Een brandverzekering dekt meer dan enkel de schade aan je woning die veroorzaakt is door brand. Ook schade als gevolg van een lek in je dak kan vergoed worden. Belangrijk is om op voorhand goed te weten wat jouw verzekering allemaal dekt en wat niet. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan.

Verplichte basisdekking voor insijpelend vocht

Eigenlijk is ‘brandverzekering’ helemaal geen goede benaming. Dit soort verzekeringen dekt namelijk ook schadegevallen die niets met brand te maken hebben. Waterschade is een van de belangrijkste dekkingen; elke verzekeraar heeft dit dan ook in zijn polis opgenomen.

Een betere term is ‘woonverzekering’ of ‘woningverzekering’ – en die hanteren verzekeraars dan ook vaak. Behalve brandschade kan zo’n polis ook risico’s zoals overstroming, glasbreuk en in sommige gevallen inbraak dekken. Er is een verplichte basisdekking voor materiële schade door tal van oorzaken. Insijpelend vocht van gesmolten sneeuw of regen is daar een van. Waterschade door een lek in je dak is dus altijd verzekerd.

Let wel: een verzekeraar kan in het contract wel bepaalde voorwaarden stellen, zoals een regelmatig onderhoud. Ook komt hij enkel tussen voor de schade die veroorzaakt is door een lekkend dak. Je staat dus zelf in voor de kosten om je dak te repareren.

Wat te doen bij schade door lekkage?

Heb je schade opgelopen als gevolg van een lek in je dak? Maak dan onmiddellijk enkele foto’s en neem contact op met je verzekeraar. Neem zeker ook maatregelen om verdere schade te voorkomen of op z’n minst te beperken. Bescherm je inboedel. Zeker als er nog zwaar weer op komst is, is dit een absolute must.

Een lek in je dak vermijden

Om problemen te voorkomen is het verstandig om je dakbedekking elk jaar te controleren en goed te onderhouden. Heb je een plat dak en wil je dat dit altijd tiptop in orde is? Dan kun je bij Derbigum Services Belgium een onderhoudscontract afsluiten. Onze experts sporen mogelijke gebreken in een vroeg stadium op, zodat de herstellingskosten altijd minimaal blijven.

Scroll naar boven