FAQ

Hier kan je de meest gestelde vragen en antwoorden vinden. Op deze pagina kan je 24 uur per dag, 7 dagen per week basisinformatie vinden. De technische punten kunnen echter voor elk project anders zijn. Als je dak complex is, raden we je daarom aan contact op te nemen met onze technische dienst. Zij helpen je graag verder!

Dankzij hun perfecte beheersing van de regels van de kunst van het plaatsen van VAEPLAN, zal uw dak gedurende zeer lange tijd perfect waterdicht zijn.
Vind uw dichtstbijzijnde VAEPLAN plaatser bij jou in de buurt.

Het volledige dak kan met warme lucht gelast worden, zowel de details als de vlakke overlappen.

Met VAEFUSION S kan je enkel de vlakke lassen uitvoeren, en dat nadat je eerst de details met warme lucht gemaakt hebt.

Voor een correcte verwerking kan best een opleiding gevolgd worden en/of contact genomen worden met onze Technische Dienst.

De minimale omgevingstemperatuur voor warme lucht bedraagt +5°C.

Voor VAEFUSION S bedraagt deze +10°C. De maximumtemperatuur voor VAEFUSION S bedraagt 30°C.

De plaatsingsmethode hangt af van de volledige dakopbouw, en mogelijks ook van de bestemming van het gebouw. Onze Technische Dienst kan je adviseren in deze keuze.

VAEPLAN wordt toegepast in een éénlaagssysteem.

Bij aanvang van de plaatsing wordt een kleine lastest uitgevoerd op een stuk VAEPLAN. Door deze las los te pellen moet je breuk krijgen in de dikte van de VAEPLAN. Wanneer je de twee stroken VAEPLAN weer los trekt zonder beschadiging, dan moeten de instellingen aangepast worden (Temperatuur – Snelheid – Druk)
Op uitgevoerd werk ga je met een haak of controlenaald langs elke las en probeer je met lichte druk onder de overlap te komen. Lukt dit niet, dan is de las goed. Lukt dit wel op bepaalde plaatsen, dan trek je de overlap los zonder de folie te beschadigen, en werk je de las bij met warme lucht.

Wanneer de VAEFUSION S volledig verdampt is, kan je met warme lucht de naad nog steeds bijwerken.

Neen. Enkel de vlakke lassen kunnen met VAEFUSION S uitgevoerd worden. Overal waar de VAEPLAN vervormd moet worden, nl. aanzet van een naad, T-naad, hoekdetail, is warme lucht noodzakelijk.

Dit kan perfect. Na het plaatsen van de folie op de opstand, wordt samen met het aluminium profiel een aansluitingsprofiel in VAEPLAN gecoate staalplaat mee bevestigd. Met een pontageband in VAEPLAN F wordt dan de aansluiting gemaakt tussen opstandfolie en aansluitingsprofiel.

Dit kan perfect. Na het plaatsen van de folie op de opstand, wordt het aluminium basisprofiel bevestigd. Met een pontageband in VAEPLAN F wordt dan de aansluiting gemaakt tussen opstandfolie en het klikprofiel.

De afvoeren zijn voorzien van een strook homogene VAEPLAN F zodat hiermee rechtstreeks op de omliggende VAEPLAN kan aangelast worden. Een tegennaad is bij VAEPLAN geen probleem omdat de naden homogeen gelast zijn.

Extreem koud weer is in de eerste plaats een probleem voor de vloeibare toebehoren, zoals lijm, solvent, …. , omdat deze bij lage temperaturen niet of te traag reageren of te weinig vloeibaar zijn, en dus moeilijker aan te brengen.

De VAEPLAN dakbaan kan wel geplaatst worden, maar zal door de koude temperaturen stugger zijn en dus moeilijker vlak te plaatsen zonder golvingen.
Om de vlakligging te verbeteren, kan de folie opgewarmd worden met de vlam. Hierbij dienen uiteraard de nodige veiligheidsmaatregelen voor het werken met open vlam in acht genomen worden. In koudere klimaten worden de rollen eventueel gestockeerd in een verwarmde container op het dak.

Om de naden te lassen kan men steeds met warme lucht lassen, mits de instellingen aan te passen aan de omstandigheden. Bij een solventlas kan de overlap met het warme lucht toestel voorverwarmd worden, net voor de uiteindelijke las uitgevoerd wordt.

In theorie zou dit perfect kunnen, en tot de jaren ’90 werd dit effectief ook gedaan, maar met de huidige kennis van zaken gebeurt dit niet meer. Gewapende dakbanen met polyesterdoek of zelfklevende banen zijn een veel duurzamere oplossing.

Geen enkel probleem. VAEPLAN bestaat uit één volwaardige laag over de volledige dikte, met daarom dezelfde eigenschappen aan boven- als aan onderzijde.

Het is toegelaten om de opstanden uit te voeren in VAEPLAN F, maar net zoals voor het dakvlak, gaat men voor de opstanden eerder de voorkeur geven aan een gewapende baan, en dan vooral aan de zelfklevende baan VAEPLAN VS.
Dit resulteert in een strakkere afwerking.

Het VAELIST profiel wordt uitgelijnd volgens de lasnaden van de VAEPLAN, en staat bovenop de lasnaad. Om het VAELIST profiel in een rechte lijn vast te zetten, wordt dit iedere 10 à 15cm vastgepunt met het handlastoestel. Bij vlakke of bolvormige daken wordt er vervolgens VAELIQUID aangebracht onder de twee zijranden van het profiel. Bij holle dakvlakken worden de twee zijranden volledig afgelast met warme lucht.

Het VAEFIX profiel wordt altijd met warme lucht op de VAEPLAN gelast.
Voor de exacte positionering van het profiel kan je contact opnemen met de Technische Dienst van DERBIGUM.

Dit kan perfect. Na het plaatsen van de folie op de opstand, wordt samen met het aluminium profiel een aansluitingsprofiel in VAEPLAN gecoate staalplaat mee bevestigd. Met een pontageband in VAEPLAN F wordt dan de aansluiting gemaakt tussen opstandfolie en aansluitingsprofiel. De voeg tussen het dakrandprofiel en het aansluitingsprofiel moet afgekit worden met bv. Derbitech Sealstick.

De afvoeren zijn voorzien van een strook homogene VAEPLAN F zodat hiermee rechtstreeks op de omliggende VAEPLAN kan aangelast worden. Een tegennaad is bij VAEPLAN geen probleem omdat de naden homogeen gelast zijn.

Het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Geen probleem!

We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat uw vragen worden beantwoord. Mocht u het antwoord hier echter niet hebben gevonden, neem dan contact met ons op. Wij geven graag het antwoord op uw vraag.

right-arrow-circular-button-outline Neem contact met ons op
Scroll naar boven