FAQ
Hier kan je de meest gestelde vragen en antwoorden vinden. Op deze pagina kan je 24 uur per dag, 7 dagen per week basisinformatie vinden. De technische punten kunnen echter voor elk project anders zijn. Als je dak complex is, raden we je daarom aan contact op te nemen met onze technische dienst. Zij helpen je graag verder!
In combinatie met VAEPLAN VS op een ondergrond bestaande uit hout, beton, metselwerk, metaal. Op PIR isolatie met gemineraliseerd glasvlies of aluminium als afwerking kan de primer in de meeste gevallen weggelaten worden.
VAEPRIMER D is een bitumineuze emulsie op waterbasis en kan op bitumen gebruikt worden. Deze is niet geschikt bij lage temperaturen lager dan +5°C.
VAEPRIMER L is een sneldrogende solvent gedragen primer die ook bij lagere temperaturen gebruikt kan worden.
VAEBOND Contact wordt gebruikt bij het verkleven van VAEPLAN F of VAEPLAN V op opstanden of rond dakdoorvoeren.
Met borstel of schapenvacht verfroller.
VAELIQUID is een mengsel van VAEPLAN grondstof en VAEFUSION S. VAEFUSION S is een solvent en kan met verouderen uit de VAELIQUID verdampen. Hierdoor wordt de VAELIQUID minder vloeibaar. Zolang deze nog niet helemaal vast geworden is, kan je er een dosis VAEFUSION S bijgieten en voorzichtig omroeren zodat deze weer bruikbaar wordt.
Laat de spuitfles volledig uitdruppen door deze ondersteboven te zetten. Wanneer de VAELIQUID aan de binnenzijde opgedroogd is, kan je de gevormde huid met een kraspen of lange schroevendraaier losmaken en verwijderen. De spuitfles is dan weer als nieuw te gebruiken.
Bij andere daken is het ten zeerste aanbevolen op tegennaden, op alle T-naden, bij details zoals dakdoorvoeren, afvoeren en noodoverlopen, en in de laagste zones van het dak met risico op waterstagnatie.
Op alle andere naden is het aanbevolen en kan het ook een esthetische meerwaarde bieden.
Neen. Het solvent in de VAELIQUID is reeds zodanig gebonden dat het niet voldoende in de folie kan dringen om een kwalitatieve las te maken.
Zowel bij nieuwe als bij oude VAEPLAN.
Bij nieuw zal dit de lasbaarheid verbeteren door eventueel vocht op het oppervlak weg te nemen.
Bij oudere en vervuilde VAEPLAN zal dit uiteraard het oppervlak reinigen.
Na het stof en vetvrij maken van de ondergrond kan je DERBIPRIMER aanbrengen door middel van een verfrol, borstel of een airless pistool met een sproeikop van 18/50.
Neen. Het is ten strengste verboden DERBIBOND NT/ S te gebruiken om de overlappingen te dichten. De overlappingen zijn altijd gevlamlast en dienen nadien aangedrukt te worden met een drukrol van +/- 15kg. Bij “no-flame” plaatsingen, waar het gebruik van de vlam beperkt of zelfs verboden is, kunnen de overlappingen uitgevoerd worden met warme lucht, DERBISEAL S of Derbigum DMS.
Neen. Dit is omdat DERBIBOND NT/S een vloeibare lijm is. Voor de opstanden maakt men daarom nog gebruik van de vlamlastechniek of hete lucht. Indien men totaal niet wil of mag plaatsen met vlam of hete lucht kan men altijd gebruik maken van DERBISEAL S. of Derbigum DMS. Deze zijn speciaal ontwikkeld om uw dak 100% te leggen zonder enig gebruik van een vlam.
Neen. DERBIBOND NT mag alleen gebruikt worden voor het koud verkleven van bitumineuze membranen. Voor het verkleven van toebehoren zoals afvoeren, CANT STRIP, …dient men specifieke producten te gebruiken.
Neen. DERBIBOND NT mag alleen maar gebruikt worden voor het koud verkleven van bitumineuze dakmembranen. Voor het verkleven van bepaalde isolaties kan men gebruik maken van DERBISEAL S of DERBITECH FA , dat voor deze doeleinden speciaal ontwikkeld is. Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers of isolatiefabrikant.
De koudverlijmingstechniek met DERBIBOND NT is geldig voor hellingen < 10% of 6 graden. De koudverlijmingstechniek met DERBIBOND S is geldig voor hellingen < 15% of 8 graden.
Neen. Voor het verkleven van isolatiepanelen kan men DERBIMASTIC S niet gebruiken. Men maakt hiervoor gebruik van DERBISEAL S of DERBITECH FA, dat speciaal is ontwikkeld voor het verkleven van bepaalde isolatiepanelen. Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers of isolatiefabrikant.
Scheuren kunnen ontstaan doordat loszittende naden wind vangen. Maak daarom alle verbindingen tussen bitumineuze waterdichtingsmembranen met muren en dakobstakels – zoals schoorstenen, ventilatiepijpen, dakramen en dakkoepels keurig dicht met DERBIMASTIC S. Wanneer er onder de dakbedekking blazen of plooien ontstaan, is het beter deze vakkundig te herstellen.
Zoek je een DERBIGUM-plaatser in de buurt?
Bel dan naar onze commerciële dienst
Vind een dakdekker in je buurt
DERBIMASTIC S is ideaal voor het perfect waterdicht maken van meerdere soorten dakafwerkingen. Alsook voor het verkleven van regenafvoeren, afkitten van dakdoorboringen, dakrand – en muuraansluitprofielen, ventilatiepijpen.
DERBIMASTIC S kan niet gebruikt worden voor het verkleven van isolatiepanelen, daarvoor is het aangeraden om DERBISEAL S of DERBITECH FA te gebruiken.
Veel hangt af van het type van isolatiepanelen maar voor compatibele isolatiepanelen kan men het volgende noteren : Minimum verbruik van 750 g/m2 in de centrale zone tot 1250 g/m2 in de rand en hoekzones.
- Met strepen : 150 g/m2 (+/-30 mm breed en +/- 4 mm dik). minimaal 5 strepen/meter
- Met contactpunten : +/- 150 g per punt . Minimaal 5 punten/paneel (1 bij elke hoek en 1 centraal).
Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers of isolatiefabrikant.
Voor het aandrukken van een DERBISEAL S overlapping van 12 cm maakt men een gebruik van een aandrukrol van +/- 15 kg.
Bij het aandrukken van DERBISEAL S voor het verkleven van waterdichte opstanden kan men gebruik maken van een kleine nylondrukrol met een breedte van 70mm.
Indien het totale dakoppervlak geverfd of beschermd is (bv met DERBISILVER ) is het niet nodig de zinken onderdelen te beschermen tegen corrosie gezien het dakoppervlak dan pH-neutraal is.
Het is belangrijk te weten dat het fenomeen van zinkcorrosie niet alleen voorkomt bij DERBIGUM maar bij alle membranen op bitumineuze basis zonder oppervlakte bescherming dus ook bij onze concurrenten.
Men kan algemeen aannemen dat de levensduur ligt tussen 3 à 6 jaar. Dit hangt natuurlijk sterk af van de weersomstandigheden, de omgeving (vervuild gebied of niet), staat van het dak etc.
DERBIBOND NT kan men gebruiken vanaf een buitentemperatuur van 5°C.
Voor het aanbrengen van DERBISEAL Smaakt men gebruik van een truweel. Vakmensen kunnen eventueel gebruik maken van een handpistool K2 of een drukpistool MASTIC GUN K4, voor zeer grote daken is het aangeraden de K15 wormpomp te gebruiken.
Algemeen kan men een droogtijd tussen 2 en 4 uur nemen afhankelijk van de weeromstandigheden. Men moet wel min 6 uur wachten voordat men verder kan gaan met de applicatie van uw dak.
Voor het aanbrengen van DERBIZINC is het steeds sterk aan te raden om de ondergrond goed schoon te maken en daarna te ontvetten met een klassieke ontvetter (bijvoorbeeld aceton – geen white spirit).
DERBIZINC wordt altijd in 2 lagen aangebracht, waarbij men steeds een droogtijd van 24 uur respecteert tussen de lagen. De droogtijd is afhankelijk van de plaatselijke condities.
Veel hangt natuurlijk af van de omgeving en van de weersomstandigheden, maar als algemene regel kan men aannemen dat men om de 2 à 3 jaar een nieuwe laag moet aanbrengen.
Het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Geen probleem!
We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat uw vragen worden beantwoord. Mocht u het antwoord hier echter niet hebben gevonden, neem dan contact met ons op. Wij geven graag het antwoord op uw vraag.
