fbpx

FAQ's

Vloeibare producten

1Wanneer moet ik DERBIPRIMER gebruiken ?
Een primer gebruikt met om een betere hechting te bekomen van bitumineuze waterdichtingsmembranen en waterdichtingsproducten op een poreuze of sterk absorberende ondergrond. Bv bij beton, een chape, metaal, leislag, oude membranen, ...
2Wat is de droogtijd van DERBIPRIMER S of GC ?
Algemeen kan men een droogtijd tussen 2 en 4 uur nemen afhankelijk van de weeromstandigheden. Men moet wel min 6 uur wachten voordat men verder kan gaan met de applicatie van uw dak.
3Wat is het verschil tussen DERBIPRIMER S – GC – E ?
DERBIPRIMER S – GC – E zijn bitumineuze koude drenkvernissen, maar hebben elk hun eigen samenstelling en specifieke eigenschappen. DERBIPRIMER S : is een drenkvernis op basis van solventen met een algemene droogtijd van 3 uur. DERBIPRIMER E : is een drenkvernis gebaseerd op een waterhoudende, milieuvriendelijke emulsie. welke milieuvriendelijker is. De droogtijd varieert van 1 tot 3 uur in functie van de ondergrond en de weersomstandigheden. DERBIPRIMER GC : is een drenkvernis, speciaal ontworpen voor burgerlijke bouwkunde, zoals brugdekken, wegenbouw of alle types ondergrondse constructies (funderingen ….. ). Het heeft een droogtijd van 1 tot 3 uur. DERBIPRIMER E en DERBIPRIMER GC kunnen beiden op een licht vochtige ondergrond (handdroog) toegepast worden, voor DERBIPRIMER S moet de ondergrond droog zijn.
4Met welke toebehoren kan ik DERBIPRIMER aanbrengen ?
Na het stof en vetvrij maken van de ondergrond kan je DERBIPRIMER aanbrengen door middel van een verfrol, borstel of een airless pistool met een sproeikop van 18/50 voor DERBIPRIMER S en GC en een sproeikop van 43/50 voor DERBIPRIMER GC.
5Mag ik DERBIBOND NT gebruiken voor de overlappingen ?
Neen, het is ten strengste verboden DERBIBOND NT te gebruiken om de overlappingen te dichten. De overlappingen zijn altijd gevlamlast en dienen nadien aangedrukt te worden met een drukrol van +/- 13kg. Bij "no-flame" plaatsingen, waar het gebruik van de vlam beperkt of zelfs verboden is, kunnen de overlappingen uitgevoerd worden met warme lucht of met DERBISEAL S.
6Mag ik DERBIBOND NT gebruiken voor de opstanden ?
Neen dit is omdat DERBIBOND NT een vloeibare lijm is. Voor de opstanden maakt men daarom nog gebruik van de vlamlas techniek of hete lucht. Indien men totaal niet wil of mag plaatsen met vlam of hete lucht kan men altijd gebruik maken van DERBISEAL S. DERBISEAL S is speciaal ontwikkeld om uw dak 100% te leggen zonder enig gebruik van een vlam.
7Mag ik DERBIBOND NT gebruiken om toebehoren te kleven ?
Neen DERBIBOND NT mag alleen gebruikt worden voor het koud verkleven van bitumineuze membranen. Voor het verkleven van toebehoren zoals afvoeren, CANTSTRIP, … dient men specifieke producten te gebruiken.
8Mag ik DERBIBOND NT gebruiken om isolatie te kleven ?
Neen DERBIBOND NT mag alleen maar gebruikt worden voor het koud verkleven van bitumineuze dakmembranen. Voor het verkleven van bepaalde isolaties kan men gebruik maken van DERBISEAL S, dat voor deze doeleinden speciaal ontwikkeld is. Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers.
9Wat is de maximale helling waarbij ik DERBIBOND NT mag gebruiken ?
De koudverlijmingstechniek met DERBIBOND NT is geldig voor hellingen < 15% of 8 graden.
10Mag ik DERBIMASTIC S gebruiken voor het verkleven van isolatie ?
Neen, Voor het verkleven van isolatiepanelen kan men DERBIMASTIC S niet gebruiken. Men maakt hiervoor gebruik van DERBISEAL S, dat speciaal is ontwikkeld voor het verkleven van bepaalde isolatiepanelen. Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers.
11Kan ik scheuren voorkomen en blazen herstellen ?
Scheuren kunnen ontstaan doordat loszittende naden wind vangen. Maak daarom alle verbindingen tussen bitumineuze waterdichtingsmembranen met muren en dakobstakels - zoals schoorstenen, ventilatiepijpen, dakramen en dakkoepels keurig dicht met DERBIMASTIC S. Wanneer er onder de dakbedekking blazen of plooien ontstaan, is het beter deze vakkundig te herstellen. Zoek je een DERBIGUM-plaatser in de buurt ? Bel dan naar onze commerciële dienst op het nummer 02 334 87 00.
12Voor welke toepassingen kan ik DERBIMASTIC S gebruiken ?
DERBIMASTIC S is ideaal voor het perfect waterdicht maken van meerdere soorten dakafwerkingen. Alsook voor het verkleven van regenafvoeren, afkitten van dakboringen, dakrand – en muuraansluitprofielen, ventilatiepijpen.

DERBIMASTIC S kan niet gebruikt worden voor het verkleven van isolatiepanelen, daarvoor is het aangeraden om DERBISEAL S te gebruiken.
13Hoeveel kg/m2 DERBISEAL S moet ik gebruiken om isolatie te kleven ?
Veel hangt af van het type van isolatiepanelen maar voor compatibele isolatiepanelen kan men het volgende noteren : Minimum verbruik van 750 g/m2 in de centrale zone tot 1250 g/m2 in de rand en hoekzones.
- Met strepen : 150 g/m2 (+/-30 mm breed en +/- 4 mm dik). minimaal 5 strepen/meter
- Met contactpunten : +/- 150 g per punt . Minimaal 5 punten/paneel (1 bij elke hoek en 1 centraal)

Gezien bepaalde isolaties specifieke voorwaarden vereisen is het altijd raadzaam u verder te informeren bij een van onze verdelers.
14Hoe kan ik DERBISEAL S aanbrengen ?
Voor het aanbrengen van DERBISEAL Smaakt men gebruik van een truweel. Vakmensen kunnen eventueel gebruik maken van een handpistool K2 of een drukpistool MASTIC GUN K4, voor zeer grote daken is het aangeraden de K15 wormpomp te gebruiken.
15Hoe moet ik DERBISEAL S aandrukken bij de platte overlappingen ?
Voor het aandrukken van een DERBISEAL S overlapping van 12 cm maakt men een gebruik van een aandrukrol van +/- 13 kg.
16Hoe moet ik DERBISEAL S aandrukken indien men het gebruikt voor het verkleven van waterdichte opstanden ?
Bij het aandrukken van DERBISEAL S voor het verkleven van waterdichte opstanden kan men gebruik maken van kleine drukrollen die men in elke doe het zelf zaak vindt.
17Hoeveel lagen DERBIZINC moet men aanbrengen ?
Voor het aanbrengen van DERBIZINC is het steeds sterk aan te raden om de ondergrond goed schoon te maken en daarna te ontvetten met een klassieke ontvetter (bijvoorbeeld aceton – geen white spirit).

DERBIZINC wordt altijd in 2 lagen aangebracht, waarbij men steeds een droogtijd van 24 uur respecteert tussen de lagen. De droogtijd is afhankelijk van de plaatselijke condities.
18Om de hoeveel tijd moet ik DERBIZINC aanbrengen ?
Veel hangt natuurlijk af van de omgeving en van de weersomstandigheden, maar als algemene regel kan men aannemen dat men om de 2 à 3 jaar een nieuwe laag moet aanbrengen.
19Moet ik DERBIZINC gebruiken als mijn DERBIGUM beschermd is ?
Indien de ganse dakoppervlakte geverfd of beschermd is (bv met DERBIPAINT E) is het niet nodig de zinken onderdelen te beschermen tegen corrosie gezien het dakoppervlak dan pH-neutraal is.

Het is belangrijk te weten dat het fenomeen van zinkcorrosie niet alleen voorkomt bij DERBIGUM maar bij alle membranen op bitumineuze basis, dus ook bij onze concurrenten.
20Hoe lang moet ik DERBIFILL S laten drogen ?
Men kan aannemen dat de droogtijd van DERBIFILL S 24 h is maar dit kan natuurlijk ook licht afhangen van de weersomstandigheden de natuurlijke omgeving, de atmosferische condities maar ook van de dikte van het aangebrachte product.
21Kan ik DERBIFILL S gebruiken als eindlaag ?
Neen, DERBIFILL S kan niet gebruikt worden als eindlaag. DERBIFILL S wordt onder de eindafwerking geplaatst. Na het opvullen van de oneffenheid met DERBIFILL S legt men er een DERBIGUM eindlaag over.
22Kan ik DERBIFILL gebruiken voor grote oppervlakken ?
Neen, DERBIFILL S is niet ontwikkeld voor het uitvlakken van grote oppervlakken. Men kan het dus ook niet gebruiken om een hellingsbeton van een dak te vervangen. Men kan aannemen dat men DERBIFILL S kan gebruiken voor het uitvlakken van een oppervlakte van +/- 1 m2.
23Hoe moet ik DERBIFILL S aanbrengen ?
Men kan DERBIFILL S simpel aanbrengen door gebruik te maken van een truweel. Goed is om vooraf eerst de op te vullen plaats goed te reinigen.
24Wat is de droogtijd van DERBISILVER ?
Men kan algemeen aannemen dat de droogtijd van DERBISILVER 6 uur. is, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de weercondities.
25Wat is de houdbaarheid van DERBISILVER S / DERBISILVERTOP S / DERBILIQUID S ?
Men kan algemeen aannemen dat de houdbaarheid ligt tussen 3 à 5 jaar. Dit hangt natuurlijk sterk af van de weersomstandigheden, de omgeving (vervuild gebied of niet), staat van het dak etc.
26Vanaf welke buitentemp. Kan men DERBIBOND NT gebruiken ?
DERBIBOND NT kan men gebruiken vanaf een buitentemperatuur van 5°C.

Applicatie

1Wanneer gebruik ik een eenlaags systeem ?
 • Zeer geschikt voor renovatie op bestaande bitumineuze dakbedekking.
 • Kan zowel losliggend, mechanisch, gebrand als koudverkleefd aangebracht worden
 • Beschikt over een ATG goedkeuring
 • Snelle verwerking
 • Kostenbesparend systeem
 • Met een bewezen levensduur van meer dan 30 jaar
 • Kan zowel aangebracht worden op beton, metaal als oude roofing
2Wanneer gebruik ik een tweelaags systeem ?
 • Met een tweelaags waterdichtingssysteem kan de dakdekker indien nodig, een eerste laag aanbrengen en daarna, pas op het einde van de bouwwerkzaamheden de tweede laag
 • Twee lagen, die elkaar overlappen, bieden een grotere veiligheid tegen lekkages en schade.
 • DERBIGUM tweelaags kan gemakkelijk en doeltreffend aangebracht worden op alle soorten ondergronden zoals hout, beton of staal.
 • Aan te raden voor groendaken
 • Bij gebruik van terrasdak, die regelmatig belopen wordt, met een bestrating van tegels, stenen of hout.
3Wat zijn de voordelen van de koudverlijmingstechniek ?
 • Veilig en vlamvrij (geen brandrisico)
 • Makkelijk, doeltreffend, snel (geen ingewikkelde technieken)
 • Vormt een waterdichte laag tussen de ondergrond en het waterdichtingsmembraan
 • Laat tijdens de verwerking correcties toe
 • Behoudt de kwaliteit (dikte) van het membraan
 • Waarborgt een uniforme en homogene hechting van het membraan
 • Werkt barsten, scheuren en oneffenheden weg op oude roofing
4Wat zijn de voordelen van vlamlassen ?
 • Directe hechting
 • Toepasbaar in combinatie met koudlijmtechniek (vb. overlapping)
 • Toepasbaar bij hoge windbelasting (vb. aan de kust)
 • Kan in elk seizoen toegepast worden
 • Sneller vlamlassen van de overlappingen door de polyethyleenfilm : minder gasverbruik, tijdwinst, beter rendement
5De l'eau brunâtre s'écoule de ma toiture ! Quelle en est l'origine et comment peut-on l'éviter ?
Ik krijg bruin water van mijn dak, hoe komt dit en hoe kan ik dit vermijden ? Bitumineuze daken geven soms een "transpiratie" mee van bepaalde bitumenpartikels, met als gevolg een bruine verkleuring van het regenwater. De oplossing voor dit fenomeen is heel eenvoudig, het volstaat op de waterdichtheid, na grondige reiniging, een coating type "DERBIPAINT E" aan te brengen.

Zie ook zie het WTCB artikel T.V. 215 (p. 52) van maart 2000
6Geeft waterstagnatie problemen voor mijn waterdichtheid ?
Waterstagnatie zal niets afdoen aan de kwaliteit van het membraan. Indien het dak goed gelegd is zal dit zeker geen probleem opleveren t.o.v. de waterdichtheid.
7In welke weersomstandigheden kan ik mijn DERBIGUM plaatsen ?
DERBIGUM kan men altijd plaatsen zolang het niet regent. Men moet wel rekening houden met de ondergrond, deze moet nl. altijd perfect droog zijn.

Indien men werkt met DERBIBOND (koudlijm) dan is een min. temperatuur vereist van 5°C. Houd rekening met de hoge temperatuur indien men werkt met de vlam.
8Van wanneer mag ik een DERBIGUM membraan aanbrengen op een betonnen ondergrond ?
De gouden regel is hier dat de ondergrond uitgehard en droog moet zijn. Dit is omdat men anders condensatieproblemen zou kunnen veroorzaken, waardoor er geen hechting meer is tussen het membraan en de ondergrond. De droog en uithardtijd van beton hangt af van de weersomstandigheden en de samenstelling van het beton. Desalniettemin, in de praktijk, kan men een waterdichtheid op beton 4 weken na de plaatsing aanbrengen. In geval van twijfel kan men altijd een vakman vragen om de vochtigheid op te meten met een meettoestel.
9Wat is de minimale hellingshoek voor een plat dak ?
In Belgie is een minimale hellingshoek van 2% ofwel 2cm/m verplicht voor een platte dakstructuur. Deze hoek kan men bekomen door ofwel de structuur ofwel de isolatie onder helling te plaatsen.
10Mijn dakbaan heeft barstjes wat moet ik doen ?
Men kan gebruik maken van een bitumineuze verf (DERBILIQUID S of DERBISILVERTOP) welke speciaal werd ontwikkeld voor het regenereren van oude bitumineuze waterdichtingen. DERBILIQUID S is een zwarte bitumineuze verf. DERBISILVERTOP is een bitumineuze verf welke zoals zijn naam weergeeft een zilvere kleur heeft. Ze heeft de zelfde eigenschappen als DERBILIQUID S , maar dankzij zijn zilverkleurige uitstraling zorgt hij ervoor dat de oppervlakte temperatuur van uw dakbaan verlaagt.

Dakbanen

1Hoe kan ik de bovenzijde van een DERBIGUM herkennen ?
De DERBIGUM SP wordt steeds geplaatst met de glasvezelwapening, waarvan de structuur zichtbaar is, naar boven toe. Als gemakkelijke regel kan men onthouden dat als men de DERBIGUM ontrolt, de glasvezelwapening automatisch bovenaan ligt en de kalkzijde onderaan.

Groendak

1Waar kan ik geen DERBISEDUM groendak aanleggen ?

Extensieve vegetatie vereist een correcte blootstelling aan de zon. Dit maakt dat de effecten van de aangrenzende gebouwen en hun invloed op de vegetatie in rekening moeten genomen worden.

Moeten dus niet beplant worden :

 • De zones die steeds in de schaduw zitten.
 • De zones die geen regen ontvangen (onder luifels).
 • De zones die een continue zonneweerkaatsing krijgen van grote reflecterende glazen wanden.
 • De zones langs wanden die in contact kunnen komen met onderhoudsproducten of een regelmatige doorgang.
 • De zones die in contact kunnen komen met belangrijke uitstoten van afzuigapparaten.
2Wat is het gewicht van een DERBISEDUM dak ?

Het gewicht van een DERBISEDUM groendak hangt grotendeels af van het gekozen drainagesysteem. Daarom verwijs is graag door naar onderstaande tabel.

 Eigen gemiddeld gesatureerd gewichtGemiddeld gesatureerd waterabsorptie
Drainagelaag DERBIDRAIN7 kg/m22 l/m2
Vochtregulerende mat TSM 323,5 kg/m23 l/m2
Vochtregulerende mat BSM 647,5 kg/m27 l/m2
4 cm grind+/- 80 kg/m2/
EPS-platen1 kg/m2/
DERBISEDUM tegels50 kg/m221 l/m2
3Wat zijn de voordelen van een DERBISEDUM groendak ?
 • Esthetisch en ecologisch
 • Is "groen" van bij de plaatsing
 • Beschermt het gebouw tegen inwerking van UV-stralen en tegen extreme temperatuurschommelingen
 • Slorpt lawaai op en dempt storende geluiden/li>
 • Zeer beperkt onderhoud
 • Het DERBISEDUM groendak is licht (+/- 23 kg/m2 droog en +/- 40 kg/m2 verzadigd)
 • Gemakkelijke en snelle plaatsing
 • Kan geplaatst worden op alle daken met een helling tot 15 %
 • Vertraagt en regulariseert de afvoer van regenwater.

Vind meer info op de pagina Groendak

4Wat heb ik nodig voor een DERBISEDUM groendak ?

Aangezien een DERBISEDUM groendak een gemakkelijk te plaatsen dak is, heeft men niet veel nodig. Wat heeft men dus nodig :

 • Een wortelwerende waterdichting type DERBIGUM SP-WW
 • Een filtrerende laag : type niet-geweven polypropyleen
 • Voorgeteelde DERBISEDUM tegels
5Is een dak beter geïsoleerd met DERBISEDUM ?

DERBISEDUM kan niet worden gebruikt als pure isolatie, daarentegen zorgt DERBISEDUM ervoor dat de thermische schokken alsook de warmtestraling op het membraan minimaal zijn. Dit komt de levensduur van het membraan alleen maar ten goede.

6Wat voor onderhoud heeft een DERBISEDUM dak nodig ?
Een DERBISEDUM dak hoeft geen zwaar onderhoud. Niettegenstaande, zoals voor elk plat dak, is het belangrijk minstens één maal per jaar een onderhoud te voorzien om de perfecte duurzaamheid van het dak te verzekeren :

 • Controle van de waterafvoeren
 • De waterdichtheidsopstanden moeten steeds vrijgemaakt zijn
 • bemesting in de lente om de bloei te verbeteren , indien nodig
 • besproeiing in geval van aanhoudende droogte
 • verwijderen en bestrijding van eventuele houtgewassen en parasitaire soorten (onkruid, hondsgras).
7Heeft men een steriele zone nodig bij een groendak ?

De steriele zones laten toe :

 • de controle van deze elementen te vergemakkelijken
 • het onderhoud van de glazen oppervlakken die over het dak hangen te verzekeren
 • de overwoekering van bepaalde gevoelige elementen door de vegetalisatie te voorkomen (regenwaterafvoeren bijvoorbeeld)
 • de zones met en zonder vegetatie van elkaar te scheiden
 • het versnijden van de DERBISEDUM dallen zo veel mogelijk te beperken in geval van daken zonder rechte hoeken (behalve bij bewandelbare zones die aangelegd zijn met lege DERBISEDUM dallen)
 • Hebben een minimale breedte van 30 cm (TV229)
8Heeft men een drainagelaag nodig voor een DERBISEDUM groendak, welke ?

Hieronder vindt men een compositie van het DERBISEDUM complex in functie van de helling :

 HELLINGEN
 Waterstagnaties (1)0 tot 3 % (2)> 3 tot 25 %> 25 %
VOCHTREGULERENDE LAAG//TSM 32 (3 tot 5%) of BSM 64 (5 tot 15%)Specifieke studie (3)
DRAINAGELAAGGrind 4 cm min. of EPS-platenDERBIDRAIN/
FILTRERENDE LAAGJa(4)/
VEGETALISATIEDERBISEDUM tegels

(1)De ondergrond zal conform zijn aan de Technical Guidelines DERBIGUM (vlakheid, ruwheid,…) en officiële, in voege zijnde normen. In het tegenovergestelde geval, indien de wortelen geen overmaat aan water verdragen, volstaat het om alle retenties van meer dan 1 cm diepte te verwijderen. In het geval van een drainagelaag moet deze retentie steeds op haar maximum zijn in de diepte van de drainagelaag op 2 cm van zijn hoogste punt.

(2)De ondergrond zal conform zijn aan de Technical Guidelines DERBIGUM (vlakheid, ruwheid,…) en officiële, in voege zijnde normen. Geen belangrijke waterretentie op de ondergrond welke de vegetalisatie zou kunnen beschadigen.

(3)Gelieve contact op te nemen met de Technische Dienst IMPERBEL

(4)De filtrerende laag maakt deel uit van de DERBIDRAIN geocomposiet.

9Tot welke hoogte mag men DERBISEDUM gebruiken ?

Het gebruik van DERBISEDUM is beperkt tot 20m hoogte voor de zones II tot IV. Voor zone I (kust) is de maximale hoogte 15m. Voor hogere daken is een specifieke studie noodzakelijk – geval per geval moet onderzocht worden. Gelieve hiervoor ons te contacteren op het nr. 02 334 87 00

DERBIGUM Tools

1Kan ik de K2 of de K4 pomp huren ?
Neen, deze pompen worden alleen maar verhuurd aan bij ons geregistreerde aannemersbedrijven. Dit omdat het gebruik van deze pompen toch enige ervaring vereist.

Anderen

1Wat is zinccorrosie ?

Het fenomeen van corrosie bij non-ferro metalen (Zn, Pb, Cu) in combinatie met bitumineuze afdichtingen is al gekend sinds maart 1992 (T.I.N.183) en herwerkt voor de 2de maal in de T.I.N.191 van maart 1994 alsook in het T.I.N.215 van maart 2000. Deze geven een volledig gefundeerde uitleg over het fenomeen van corrosie van non-ferro metalen.

Hoewel dit fenomeen algemeen gekend is zijn de oorzaken niet met zekerheid gekend en mogen dus niet veralgemeend worden, maar het is wel een feit dat zij onderhevig zijn aan invloeden van het milieu. Twee identieke platte daken kunnen verschillend reageren op bv. zinken goten. De laatste jaren is er ook een toename van de luchtverontreiniging. De stofdeeltjes komen terecht op daken met een lichte helling, waardoor er met de ochtenddauw een chemische reactie ontstaat. Dit geeft op zijn beurt aanleiding tot zinkcorrosie.
- Een opeenstapeling van SO3 die men vindt in mazout van mindere kwaliteit
- Producten die chloor als basis hebben en je in de atmosfeer vindt

Men kan dit probleem verhelpen door middel van volgende oplossingen :

1)hetzij een verflaag aanbrengen op de ganse oppervlakte van het DERBIGUM-membraan type : DERBIPAINT E.

2)Hetzij de zink beschermen om zo corrosie te vermijden. Dit kan met het product DERBIZINC

2Wat is een warm dak ?

De isolatielaag bevindt zich tussen de dakvloer en de afdichting. Op de dakvloer wordt een DERBICOAT voorbereidingslaag aangebracht, fungerend als dampscherm (volgens de binnenklimaatklasse van de onderliggende ruimte). Vervolgens wordt de isolatie aangebracht en de afdichtinglaag. (DERBICOAT + DERBIGUM SP FR of enkel DERBIGUM SP FR, afhankelijk van het type isolatie).

Bij een warm dak wordt de dakvloer door de isolatie beschermd tegen sterke temperatuurschommelingen. Het gevaar op bewegingen en scheuren in de dakvloer wordt hierdoor beperkt. De temperatuurbelasting op de afdichting is zeer groot. Gezien het hoge smeltpunt van de DERBIGUM SP FR, >150°C, is het warme dak ideaal te combineren met onze afdichting.

3Wat is een koud dak ?

Een koud dak heeft een met buitenlucht verluchte spouw tussen de bovenste dakvloer en de thermische isolatie. Deze dakopbouw is een verouderd systeem dat aanleiding kan geven tot aanzienlijke schade : nl. het rotten van vochtgevoelige dakvloeren.

Doordat de binnenlucht met waterdamp in de spouw dringt, ontstaat er inwendige condensatie.
Daardoor is deze constructie niet aan te bevelen.

4Wat is een omkeerdak ?

De afdichting wordt hier rechtstreeks op de dakvloer geplaatst. De isolatielaag bevindt zich boven de afdichting. De klassieke oplossing bestaat uit XPS geëxtrudeerd-polystyreenplaten die met grind of tegels, al dan niet op tegeldragers, worden belast.
Het gewicht van de ballast moet voldoende zijn om afwaaien of oplichting van de isolatieplaten te voorkomen. De ballast beschermt eveneens de isolatieplaten tegen UV-straling.

Meer nog dan bij een warm dak moet de helling voldoende zijn (>2%) voor een optimale evacuatie van het water en om warmteverlies door de aanwezigheid van water en het risico op condensatie te vermijden.

5Hoe moet ik mijn DERBIGUM dak onderhouden ?

Voor een goed onderhoud van uw dak heeft DERBIGUM speciaal voor zijn klanten een onderhouds dakboekje gemaakt. Hiermee kan je zelf je dak controleren op een professionele manier zodat je dak een lang leven is gegund.

6Wat betekent BROOF(t1) volgens de Europese wetgeving ?

Wanneer men over de klass BROOF spreekt volgens de Europese wetgeving, spreekt men over een brandweerstand van een dakopbouw volgens de klassificatienorm EN 13501-5 (die verwijst naar de proefnorm prEN 1187)

De invoering van het criterium BROOF(t1) (brandproef op de volledige dakopbouw, met inbegrip van de isolatie) toont aan dat de oude klasse A1 een onvoldoende veilig criterium volgt voor dakafdichtingen.

Daarom staat de wetgever het toe voortaan in vervanging van de Belgische klasse A1 en zeker waarom dit criterium A1 ertoe aan wordt gezet om te verdwijnen.
Het is eveneens omwille van deze reden dat IMPERBEL – DERBIGUM, besloten heeft om aan de meeste veeleisende criteria te beantwoorden en zich bij voorkeur naar het criterium BROOF(t1)te richten en bijgevolg besloten heeft om de productie van het DERBITOP A1-membraan te stoppen.