fbpx

Recyclage

Op het vlak van recyclage van roofing vervult Derbigum al sinds de jaren ‘90 een pioniersrol. Wat begon als een economische essentie, is ondertussen uitgegroeid tot een ingesteldheid en een dagdagelijkse realiteit bij Derbigum.

Zelf bitumen recycleren is kwaliteit creëren

Wat Derbigum jaarlijks in bitumen recycleert en verwerkt volgens het principe van de circulaire economie is goed voor meer dan een kwart van de grondstof dat het nodig heeft en komt neer op het equivalent van 1 miljoen m² nieuw geproduceerde bitumen dakbanen. Deze recyclage verzorgt Derbigum zelf van begin tot einde, in zijn eigen verwerkingsinstallatie, de Macalusor.

Door de volledige controle over dit recycling proces bekomt Derbigum hoogwaardig gerecycleerd bitumen, zonder in te boeten aan kwaliteit of goede eigenschappen. Daarom hebben de dakbanen, gemaakt met dit bitumen, dezelfde uitstekende kwaliteit als de andere dakbanen van Derbigum.

12.800 ton CO2 minder

Recycleren is het milieu respecteren ! Wat destijds begonnen is met de recyclage van het eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclagesysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag is Derbigum beginnen meten, en blijkt dat er tot op vandaag (2019) in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled werd, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton.

Hoe inzamelen?

Recyclage snijafval : deponeer uw bitumen snijresten – ongeacht het merk – gratis bij de deelnemende handelaar in bouwmaterialen of dakspecialist.

Wat wel :
  • alle merken van roofing snijafval

Wat niet
  • Dakbedekkingen in kunststof (epdm, pvc,…)
  • Roofing met aluminiumfilm
  • Zwerfvuil
  • Geen roofing van oude daken

Recyclage oude dakbedekking : Derbigum werkt intensief samen met de sloopsector.

Industriële gebouwen van > 1500 m² met APP-bitumen dakbedekking komen in aanmerking.

Informatie verstrekken wij u graag via recyclage@derbigum.com.

Wij komen dan ter plaatse voor inspectie en validatie voor terugname.

“Meer dan een kwart van de grondstof die we jaarlijks nodig hebben komt uit recyclage. Dit is het equivalent van 1 miljoen m² nieuw geproduceerde bitumen dakbanen”

Koen Sneiders Recycling & Waste expert