fbpx

Bitumen : wat is het en wat zijn de voor- en de nadelen

Wat is bitumen?

Het bitumen, dat gebruikt wordt in de productie van roofing, wordt verkregen tijdens de raffinage van aardolie. Uit ruwe aardolie worden eerst de lichtere fracties gewonnen zoals petroleumgas, benzine en diesel. Daarna blijft het zwaarste bestanddeel over : bitumen, een donkere en viskeuze vloeistof.

Dit bitumen is van nature al perfect geschikt voor waterdichting. Het wordt gebruikt in de productie van asfalt en van roofing. Maar, om er een stevige en duurzame dakbaan van te maken, worden er polymeren aan toegevoegd en wordt ze versterkt met een of meerdere wapeningen.

In de productie van bitumen roofing onderscheidt men twee belangrijke families : het APP-bitumen (op basis van Atactisch PolyPropyleen) en het SBS-bitumen (op basis van Styreen Butadieen Styreen).

APP-bitumen

APP-bitumen dakbanen worden vervaardigd op basis van bitumen en een plastische kunststof: Atactisch PolyPropyleen. Dit is een polymeer dat het verwekingspunt van de bitumen van 50°C naar 140°C verhoogt en het mengsel uv-bestendig maakt. Hierdoor heeft de roofing een grote levensduur en is hij, door de betere temperatuurweerstand, minder gevoelig aan afglijden, zelfs op hellende vlakken.

SBS-bitumen

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumen dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Het verwekingspunt van SBS ligt rond de 110°C. De grotere elasticiteit en het lager verwekingspunt maken dat een SBS-bitumen dakbaan makkelijker zal hechten aan de ondergrond en soepeler zijn. Bij warm, zonnig weer is voorzichtigheid geboden, bij een goed geïsoleerd dak kan de oppervlaktetemperatuur oplopen tot 85°C, wat zeer dicht komt bij het verwekingspunt van SBS. Na verloop van tijd kunnen SBS-dakbanen een craquelé-effect krijgen. SBS-dakbanen verouderen onder invloed van de hitte. SBS-bitumen is ook niet uv-bestendig. Om de dakbedekking een langere levensduur te geven, wordt er aangeraden een laag grind en/of leislag op aan te brengen zodat de zonnestralen niet doordringen tot op het bitumen.

Voordelen APP-bitumen

Wie de vergelijking maakt, komt al snel tot de vaststelling dat APP-bitumen de meest duurzame optie is. Toch bestaat er ook veel verschil in APP-bitumen dakbanen. Met meer dan 85 jaar ervaring in bitumen zet Derbigum zich in om u de beste oplossing voor uw dak aan te bieden.

Informeer u daarom bij een van onze erkende plaatsers of onze technische dienst voor de beste oplossing voor uw dak.

Bitumen, in de dakbanen van Derbigum aangevuld met polymeren en versterkt met een dubbele wapening, is geschikt als dakbedekking vanwege deze eigenschappen:

  • Het is vuurbestendig en dus brandveilig.
  • Het is niet-toxisch en milieuvriendelijk.
  • Het heeft dankzij de dubbele wapening een hoge mechanische weerstand.
  • Het kan zowel gevlamlast, gelijmd als mechanisch bevestigd worden.
  • Bitumen dakbanen kunnen gerecycleerd worden, de nieuwe grondstof kan opnieuw verwerkt worden in de productie van nieuwe dakbanen.
  • Het heeft een bewezen lange levensduur.

Nadelen bitumen

Omdat bitumen roofing (APP en SBS) bestaat uit een mengsel op basis van aardolie bevat de dakbaan natuurlijk wat olie. Het is deze olie die in het begin gedeeltelijk door het membraan zal “uitgezweet” worden en zo bruin regenwater kan veroorzaken. Na een tijdje verdwijnt dit fenomeen en bevat het opgevangen regenwater geen olie afkomstig van de roofing meer.

Meer lezen hierover : ga naar onze pagina “Waarom heeft mijn regenwater een bruine kleur ?”

Bitumen is, net als de grondstoffen voor synthetische dakbanen, afkomstig van niet hernieuwbare grondstoffen. Bijgevolg zullen de dakbanen zoals we ze nu kennen ooit ophouden te bestaan. Daarom zet Derbigum ook in op het vinden van oplossingen voor de recyclage van oude bitumen roofing via het Derbigum NT-gamma.