fbpx

Helling op een plat dak: wat is er nodig en waarom?


Voldoende helling op een plat dak is van groot belang voor een goede afwatering naar de regenwaterafvoeren. Na verloop van tijd zal een dak altijd een beetje vervormen doordat de materialen zich zetten. De helling, ook het afschot genoemd, moet dan nog voldoende zijn om overal een normale afwatering te hebben.

Helling plat dak nieuwbouw


Bij nieuwbouw dient de helling van een plat dak minimum 2% te bedragen en in de goten 1 %. Bij renovatie is dit niet altijd het geval, op sommige daken kan er wel een oplossing gevonden worden met isolatie met een geïntegreerde helling.

De helling op een plat dak heeft ook als doel plasvorming te vermijden. Deze kan zich voordoen op het dakvlak (doorbuiging van de ondergrond), maar ook rond dakdetails zoals koepels, lichtstraten of toestellen die op het dak geplaatst zijn. Het plaatselijk wegwerken van plassen en het opnieuw maken van een helling kan, in deze gevallen, gemakkelijk gebeuren met een vulmassa zoals de Derbifill®.

Plassen op plat dak


Denkt u dat u te weinig helling heeft op uw plat dak of zit u met overdreven grote plassen? Vraag dan raad aan één van onze erkende plaatsers in uw streek. Zij helpen u graag verder.