fbpx

Isolatie op een plat dak. Waarom en welke dikte is genoeg?


Naast het feit dat een (plat) dak waterdicht moet zijn, moet het ook beschermen tegen warmte en koude. Hiervoor wordt er isolatie op het dak geplaatst.

Plat dak isoleren


Een plat dak isoleren moet echter wel volgens de regels gebeuren, zowel bij nieuwbouw als bij renovatiewerken. Wanneer de keuze van isolatie en/of de plaatsing niet goed is, kan men serieuze problemen tegenkomen, gaande van condensatie binnen in het gebouw tot het wegwaaien van het dak bij hevige wind.

Bij de renovatie van een bestaand dak moet er altijd nagegaan worden of de isolatie van het plat dak nog steeds goed is, of ze vervangen moet worden. Bijkomend moet er dan gekeken worden of de hoogte van de bestaande dakrand nog voldoende is of niet. De keuze van het type isolatie voor een plat dak zal ook afhangen welke bestemming het dak zal krijgen. Indien u er bijvoorbeeld een dakterras wil van maken zal de isolatie stevig genoeg moeten zijn om belopen te worden.
Zit u met overvloedig veel waterplassen op het dak, dan is isolatie met een geïntegreerde helling (afschotisolatie) de ideale oplossing.

Welke dikte voor de isolatie van uw plat dak?


De dikte van de isolatie voor een plat dak hangt niet enkel af van de isolatiewaarde van de isolatieplaat, maar ook van het type dakvloer en het type waterdichting. Voor de berekening ervan moet men met drie zaken rekening houden:

• De warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal (λ), uitgedrukt in W/(m.K)
• De warmteweerstand R van een materiaallaag, uitgedrukt in (m2.K)/W
• De warmtedoorgangscoëfficiënt van een geïsoleerde wand of een dak (U), uitgedrukt in W/(m2.K)

Zo kan het zijn dat om eenzelfde resultaat te bekomen u van een type isolatie 12 cm nodig heeft, terwijl dit van bij een ander type isolatie maar 6 cm zal zijn. De berekening en bepaling van het juiste type isolatie is dus iets wat u best aan een professional overlaat.