fbpx

Bewezen levensduur en verwachte levensduur, een woordje uitleg

Veel fabrikanten pakken graag uit met de levensduur van hun dakbanen, soms in zulke mate dat het meer om een opbod gaat dan om een feitelijke weergave van de realiteit. Belangrijk hierin is dan ook het onderscheid tussen de bewezen levensduur en de verwachte levensduur.

Om enige waarde te hebben, dient een bewezen levensduur steeds gestaafd te worden door een studie, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Daarom is het voor Derbigum ook belangrijk om op geregelde tijdstippen een aantal van zijn daken te onderwerpen aan zo’n uitvoerige studie.

Studie levensduur plat dak van Derbigum


De recentste hiervan is de studie uitgevoerd in 2016 door het BBA, British Board of Agrément (tegenhanger van het WTCB en het BCCA in Groot-Brittannië). Zij hebben, op vraag van Derbigum, een uitgebreide studie uitgevoerd naar de levensduur van de Derbigum-dakbanen. Verschillende daken in diverse landen werden zorgvuldig onderzocht. De oudsten dateerden uit 1973 en 1974. Uit het onderzoek is gebleken dat de Derbigum-dakbanen een levensduur van minimum 40 jaar halen.

In zulk een rapport wordt ook vaak een voorspelling gemaakt van hoe de onderzochte roofing zal evolueren in de toekomst. Dit is wat men de verwachte levensduur noemt. Volgens het rapport van het BBA hebben de onderzochte daken een verwachte levensduur van 45 jaar.

Regelmatig onderhoud plat dak


Door de lange geschiedenis van Derbigum, al meer dan 85 jaar, zijn er evenwel in de praktijk ook een aantal daken die ondertussen al ouder zijn dan deze 45 jaar. Belangrijk hierbij is de goede plaatsing en het regelmatig onderhoud ervan.

Wil u er zeker van zijn dat uw plat dak goed geplaatst en onderhouden wordt? Neem dan contact op met een van onze erkende plaatsers. Zij hebben de nodige opleiding en kennis, bovendien kunnen zij u ook een gepast onderhoudscontract voor uw Derbigum-dak aanbieden.

Rapport BBA downloaden