fbpx

Waarom heeft mijn regenwater een bruine kleur?

Bitumen roofing (APP of SBS) bestaat uit een mengsel dat een bepaalde hoeveelheid olie bevat. Het is deze olie die in het begin gedeeltelijk door het membraan zal “uitgezweet” worden, waardoor bruin regenwater ontstaat. Na een tijdje zal dit gerecupereerde regenwater olievrij zijn en bijgevolg ook geen bruine kleur meer hebben.

Dit fenomeen doet zich niet voor op daken die beschermd zijn met grind, tegels, asfalt of groendaken. Het is vooral merkbaar bij “naakte” dakbanen, dit wil zeggen: dakbanen die niet bedekt zijn met leislag of een coating. En, het is een gekende situatie, die al geruime tijd beschreven staat in de Technische Voorlichting nr 215 van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).

Voorkom een bruine kleur voor je sanitair regenwater

In geval van recuperatie van het regenwater voor sanitaire doeleinden (of andere) is het natuurlijk aangewezen dat het regenwater van in het begin zo weinig mogelijk verkleurd is. Dit kan eenvoudig, op verschillende manieren opgelost worden.

  • Indien de roofing al geplaatst is, kan men er een laag Derbisilver op aanbrengen, deze beschermt het dak trouwens ook tegen de zon.
  • Denkt u eraan om uw dak te renoveren, kies dan direct een dakbaan die geschikt is voor regenwaterrecuperatie. In het Derbigum– en Vaeplan-gamma zijn er verschillende mogelijkheden.

Een filter voor jouw regenwaterrecuperatiesysteem blijft noodzakelijk

Let wel, zelfs met een membraan voor regenwaterrecuperatie moet u nog steeds een filter installeren om het opgevangen regenwater te zuiveren van alle andere mogelijke (lucht)verontreiniging.

Gratis offerte plat dak met regenwaterrecuperatie Vind een erkende plaatser in uw buurt