fbpx

Hoe weet je of je dak het zonlicht goed weerkaatst?

Witte dakbedekkingen verhogen het rendement van de zonnepanelen die erop geplaatst worden en kunnen ook dienstdoen als passieve koeler. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de zonnestralen goed weerkaatst worden.
De capaciteit om de zonnestralen te reflecteren wordt uitgedrukt in SRI (Solar Reflectance Index), deze index wordt berekend op basis van de weerkaatsing van licht en warmte. Hoe hoger de SRI, des te beter het de zonnestralen en de hitte reflecteert.
Zo heeft de Derbigum Aquatop Reflective White een lichtweerkaatsing van 81% en een emissie van 81% en bekomt hij hierdoor een Solar Reflectance Index (SRI) van 100. De witte versie van het synthetisch Vaeplan membraan heeft een lichtweerkaatsing van 81% en een emissie van 91%, dit geeft een SRI van 101.

Witter dan wit. Waarom onderhoud belangrijk is.


Door zowel atmosferische vervuiling als het ontstaan van mossen en algen wordt een wit dak echter langzaam vuil en verliest het aan reflectie en esthetisch uitzicht. Daarom is het aangeraden om na het vallen van de bladeren en na de winter het dak een onderhoudsbeurt te geven (cfr TV 215 van het WTCB). Derbigum raadt aan om een wit dak 1x per jaar te reinigen met een detergentoplossing tegen atmosferische verontreiniging, en om de 2 jaar het dak te behandelen met Derbinet NT tegen de ontwikkeling van algen en mossen. Een werkje dat u zelf kan doen of overlaten aan een Derbigum Erkende Plaatser.