fbpx
Architectenbureau Piet Kerckhof
mei 17, 2017
Particulierwoning Malfrere, Kortrijk
mei 17, 2017

  Kamer van Koophandel

  In het hartje van Kirchberg, de Europese wijk van de stad Luxemburg, treffen we een sterk staaltje architectuur aan.
  Het gebouw van de Kamer van Koophandel van het Groothertogdom is niet zomaar een gebouw. Het zijn er in feite zes: de oorspronkelijke constructie, plus vijf nieuwe structuren.
  Het geheel telt drie verschillende daktypes en was voor ons een uitdaging van formaat. De internationale ervaring en de knowhow van het technische team kwamen hier meer dan ooit van pas.
  Om dit enorme project in goede banen te leiden werd een beroep gedaan op het architectenbureau van de Parijzenaar Claude Vasconi. Het bureau “Jean Petit”, de Luxemburgse partner van Vasconi heeft het volledige project opgevolgd. Het resultaat mogen we gerust een van de meest vooruitstrevende gebouwen van het Groothertogdom noemen.
  De beslissing om met Derbigum te werken is gebaseerd op een studie over de duurzaamheid van waterdichtingsmembranen, gepubliceerd door het WTCB.
  Alle normen, berekend volgens de Franse wetgeving, werden afgestemd op de situatie in Luxemburg.


  De werf omvat drie daktypes: gewone daken, geballaste daken (3.000 m² platen op Buzon-dragers) en groendaken.
  Om het project met al zijn typisch technische eigenschappen te kunnen opvolgen, ging het team van Derbigum van meet af aan geregeld op werfbezoek. Tijdens de werken werden talloze waterdichtheidstests uitgevoerd. Bij de technische controle bijvoorbeeld, moesten alle daken onder water gezet worden. Ongebruikelijk bij dit soort werven. Bovendien vroeg de onderhoudsdienst van de Kamer van Koophandel een handboek om het onderhoud van de dakbanen in de toekomst te verzekeren.
  De plaatsers kregen een gepaste opleiding en verder voorzag Derbigum gedurende het hele traject bijstand voor de aannemer. Deze technische opvolging voor en na de werken heeft een belangrijke rol gespeeld. Want een succesvolle toepassing is alleen mogelijk als de aannemer het product op een correcte manier plaatst.