Loft Arjaan De Feyter
Maart 2, 2017
S

Project info

De Soeverein in Lommel moest een uniek gebouw worden. Daar zijn de architecten wonderwel in geslaagd. Lees verder in deze show case de uitdagingen die architecten overwonnen hebben. Op het dak van “de Soeverein” overvalt je een machtig gevoel. Je staat op gelijke hoogte met de toppen van de dennenbomen, met om je heen een zee van zacht wiegende bossen, zo ver het oog reikt. Zelfs op het dak is deze unieke evenementenhal in de Kempen een gebouw dat je niet onberoerd laat. Enkele jaren voordien had het Lommelse gemeentebestuur een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, hieruit kwam de tijdelijke vereniging van architecten “Groupo Dromo” als winnaar naar voren. Ze tekenden en bouwden iets dat voorheen nog niet gebouwd was. Het cirkelvormige gebouw heeft een totale grondoppervlakte van 9.278 vierkante meter. Daarboven zweeft het dak, 8.400 m² groot en opgehangen aan twee pylonen waardoor het gebouw doet denken aan de Golden Gate Bridge. De kabelconstructie plaatst de evenementenhal als een monument in het landschap. Binnen moesten 4.000 bezoekers een uitstekend zicht hebben, dat was het uitgangspunt.
De architecten wilden veel ruimte creëren en tegelijkertijd naar buiten uit zo compact mogelijk werken. Zo kwamen ze bij het ronde grondplan uit. De rest volgde eigenlijk min of meer vanzelf. Het unieke resultaat laat zich moeilijk beschrijven. Je moet deze hal niet alleen zien, maar ook voelen. Waarom nu zo’n gigantisch en prestigieus project in Lommel? We laten hiervoor even architect Luc Vanroye aan het woord: “Het moest een gebouw worden waarop Lommelaars fier zijn, een openbaar gebouw met architecturale waarde. Onderschat Lommel niet. In een straal van 200 km wonen 50 miljoen mensen. Lommel ligt in het hart van het dichtstbevolkte gedeelte van West-Europa. En wist u dat de stad, na Brugge, het hoogste aantal overnachtingen boekt in België? Dat komt onder meer door de aanwezigheid van Center Parcs. Er is dus heel wat volk in de buurt om van de evenementen te genieten. Dit project is hier op zijn plaats.” Op het enorm dak van “de Soeverein” is waterdichting uiteraard een belangrijk gegeven. Architect Luc Vanroye opteerde voor een éénnlaagse bitumineuze oplossing die duurzaam en brandveilig is. Het werd Derbigum. Voor de dakopbouw werd er gewerkt als volgt: polyethyleen, Rockwool (mechanisch bevestigd) + Derbigum Arte éénlaags, verlijmd met de koudlijm Derbibond S. Dankzij enkele technische details aangeleverd door onze technische dienst, kon het bouwen van een zeer complex gebouw op een schitterend eindresultaat rekenen.

Producten