Buurthuis Sint-Antoniuswijk
mei 17, 2017
Viaduct van Arbre
mei 17, 2017

Viaduct van Antoing

Ter hoogte van Antoing doorkruist de westelijke HSL-vertakking de scheldevallei via het viaduct van Antoing, dat met zijn 438 meter de volledige vallei overbrugd.

De grootste overspanning meet 120 meter en is versterkt met een stalen boog. Ze bestaat uit een betonplaat in voorgespannen beton, met dwarsversterkingen in voorgebogen en voorgespannen beton-staalbalken. De langsliggers van de hoofdoverspanning zijn zo gemaakt dat ze de spoorbedding bijna volledig omhullen; op die manier doen ze dienst als een efficiënt geluidsscherm. Een gemengde beton-staalconstructie zoals die van het viaduct van Antoing staat borg voor een zeer grote stijfheid.

Daarenboven is de constructie thermisch inert: temperatuurschommelingen doen het viaduct niet krimpen of uitzetten. Dat is erg belangrijk voor de stabiliteit van de HSL-rails, die uit één ononderbroken geheel zonder uitzettingsvoegen bestaan.

Tekst bron: Infrabel – HSL, 300 km/u op het Belgische spoor vol.2

Derbigum maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Annuleren